CRIZĂ LA CHIȘINĂU. Proteste violente după votul în favoarea Guvernului Pavel Filip. Manifestanții au intrat cu forța în Parlament
Membrii noului Guvern al Republicii Moldova, condus de premierul Pavel Filip, au depus jurământul, în cursul nopții de miercuri spre joi, la sediul Președinției.
Peste o mie de persoane au manifestat violent la Chișinău, miercuri seară, după ce guvernul lui Pavel Filip (Partidul Democrat) a fost votat de coaliția majoritară din Parlament, formată în jurul Partidului Democrat, controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc. Oamenii, scoși în stradă de omul de afaceri pro-rus Renato Usatîi (ales primar în Bălți), de liderul comuniștilor, Igor Dodon, dar și de Platforma Dreptate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase, au strigat că vor alegeri anticipate și l-au huiduit pe oligarhul Vlad Plahotniuc. Pavel Filip era ministru al Comunicațiilor în guvernul anterior și este un apropiat al lui Plahotniuc, coleg de partid cu acesta.
După încheierea ședinței parlamentare, ei au început să se îmbrâncească cu forțele de ordine și au forțat o intrare laterală a clădirii, intrând în Parlament.
Jandarmii din interiorul Parlamentului au cedat treptat poziție după poziție, mulți dintre ei lăsându-se smulși din dispozitiv și cedând bastoanele și scuturile. Protestatarii au avansat până la etajele superioare, unde au distrus diverse obiecte de mobilier.
După câteva ore, poliția a intervenit în forță, evacuându-i pe protestatarii din Parlament și izolând clădirea cu un cordon. Nu au existat victime, ci doar câțiva răniți ușor. Unul dintre ei a fost președintele Partidului Liberal, Mihail Ghimpu, care s-a ales cu capul spart, fiind lovit de protestatari, în timp ce părăsea Parlamentul.
UE, România și SUA au reacționat în urma violențelor de la Chișinău. „Îndemnăm la calm și facem apel la toți actorii politici din Republica Moldova să acționeze cu toată răspunderea pentru desfășurarea procesului democratic de învestire în funcție a Guvernului Pavel Filip, Guvern care a obținut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chișinău”, a comunicat MAE de la București.
„Statele Unite îndeamnă protestatarii și poliția din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați. Noi chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență. Noi deasemenea îndemnăm autoritățile sa se întâlnească imediat cu protestatarii și să abordeze ingrijorarile lor într-un mod deschis și transparent”, a comunicat Ambasada SUA de la Chișinău.
„Încurajăm toate părțile interesate din țară să se angajeze într-un dialog pentru a găsi, împreună, o cale de urmat pentru Republica Moldova”, a arătat și Delegația UE în Moldova, care a precizat că Federica Mogherini urmărește îndeaproape evoluțiile de la Chișinău, conform deschide.md.
Președintele Nicolae Timofti a anunțat că joi va avea loc ceremonia de depunere a jurământului pentru noul guvern și nu a comentat despre protestele din această seară.
Gândul a transmis evenimentele de la Chișinău în format live-text:
UPDATE 21.50 Mihail Ghimpu, președintele Partidului Liberal, s-a ales cu capul spart, după ce a fost îmbrâncit și lovit de protestatarii din fața Parlamentului, în timp ce părăsea clădirea. Ghimpu era să fie agresat și când a sosit la ședința Parlamentului, însă a fost doar lovit cu bulgări de zăpadă, fiind protejat de cordonul de jandarmi. El face parte din coaliția care l-a sprijinit pe Plahotniuc și acum pe premierul Pavel Filip.
La această oră, protestatarii au fost evacuați din Parlament, dar au rămas să manifesteze în jurul clădirii, fiind înconjurați de forțele de ordine.
UPDATE 20.40 Poliția a intervenit în fața Parlamentului, încercând să disperseze manifestanții. O parte din protestatarii care intraseră în Parlament a ieșit afară, fiind înconjurați de jandarmi.
La Parlament au venit sute de polițiști și jandarmi, care au pătruns și în clădirea legislativului, începând să-i scoată pe protestatari.
Între timp, protestatarii au ajuns la etajele superioare ale Parlamentului, distrugând mobilier.
UPDATE 20.15 Andrei Năstase, Igor Dodon și Renato Usatîi au ieșit în fața mulțimii și și-au îndemnat susținătorii să păstreze ordinea, conform Unimedia.info.
UPDATE 19.50 O parte din protestatari au reușit să pătrundă la parterul Parlamentului. Tot mai mulți jandarmi pleacă din dispozitiv, fiind îmbrânciți de protestatari, în ciuda apelurilor la „fără violență”.
UPDATE 18.40 Protestatarii care se luptă cu jandarmii să pătrundă în Parlament, printr-o intrare laterală, au început să smulgă din dispozitiv jandarmi și polițiști, unul câte unul, și să îi îndepărteze.
Jandarmii asistă pasiv la agresiune și nu se opun atunci când sunt smulși de mulțime din dispozitiv, renunțând la scuturi și la bastoane.
Protestatarii strigă împotriva lui Vlad Plahotniuc. „Plahotniuc, nu uita, pușcăria-i casa ta!”.
Andrei Năstase, liderul Platformei Dreptate și Adevăr, a făcut apel la oameni să se retragă și să nu mai atace forțele de ordine, însă fără succes.
Unii dintre protestatari sunt dotați cu măști de gaze.
Guvernul propus de premierul desemnat Pavel Filip a fost votat în Parlamentul de la Chișinău, de o majoritate formată din 57 de parlamentari, creată în jurul Partidului Democrat, controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc.
La Parlament au loc proteste față de acest vot, sute de oameni îmbrâncindu-se cu jandarmii și cerând anularea acestui vot, după ce inițial au încercat să pătrundă în Parlament, pentru a întrerupe ședința prin care guvernul lui Filip a fost învestit.
La protest participă oameni aduși de Platforma Dreptate și Adevăr a lui Andrei Năstase, dar și oameni scoși de controversatul afacerist Renato Usatîi și de comuniștii lui Igor Dodon.
Protestatarii au forțat intrarea în Parlament, reușind să pătrundă în clădire.
Președintele Moldovei Nicolae Timofti a anunțat vinerea trecută că îl desemnează la funcția de premier pe Pavel Filip, noua propunere a coaliției majoritare din Parlament, care a renunțat până la urmă la nominalizarea oligarhului Vlad Plahotniuc.
Ion Păduraru, candidatul desemnat de președintele Moldovei Nicolae Timofti la postul de prim-ministru, a anunțat că se retrage din cursă, la mai puțin de 24 de ore după anunțul desemnării sale. El și-a motivat gestul prin faptul că majoritatea parlamentară a nominalizat deja o altă propunere de premier, iar președintele Timofti o va lua în considerare, ca pe o soluție de compromis.
Vineri, coaliția majoritară din Parlamentul de la Chișinău, grupată în jurul Partidului Democrat al lui Vlad Plahotniuc, a anunțat că nu este de acord cu propunerea președintelui Timofti și a venit cu o nouă propunere de premier, în loc de Plahotniuc – Pavel Filip.