Criză la nivel înalt în Germania. Martin Schulz a demisionat din fruntea SPD, pe fondul tensiunilor apărute după încheierea acordului cu Merkel
Conducerea interimară a partidului a fost preluată de Olaf Scholz, adjunctul lui Schulz, care ar urma să devină ministru de Finanțe în noul guvern de la Berlin.
Liderii partidului de centru-stânga încearcă să convingă membrii SPD să voteze în favoarea acordului de coaliției cu Uniunea Creștin-Democrată condusă de Merkel. În contextul disputelor din interiorul partidului privind prevederile acordului și distribuirea posturilor ministeriale, rezultatul scrutinului, programat să aibă loc pe 4 martie, este greu de estimat. Dacă rezultatul va fi unul negativ, cel mai probabil va duce la convocarea de alegeri parlamentare anticipate în Germania.
Conducerea executivă al SPD a confirmat că o susține pe Andrea Nahles, șefa grupului social-democrat din Bundestag, pentru funcția de președinte al partidului, însă noul lider al formațiunii va fi ales la un congres extraordinar programată să aibă loc la Wiesbaden, pe data de 22 aprilie.
În vârstă de 47 de ani, Andrea Nahles, fostă ministru al Muncii, ar putea deveni prima femeie președinte al Partidului Social-Democrat.
Uniunea Creștin-Democrată (CDU), condusă de cancelarul Angela Merkel, și Partidul Social-Democrat german (SPD) au ajuns săptămâna trecută la un acord oficial pentru a forma o nouă coaliție guvernamentală.
Mai mulți membri ai formațiunii conduse de Merkel au criticat-o pe aceasta pentru că ar fi cedat social-democraților prea multe ministere importante, în primul rând cel de Finanțe.
Merkel, care conduce Guvernul Germaniei încă din anul 2005 a declarat că intenționează să rămână la putere cel puțin încă patru ani, până la încheierea actualului mandat de cancelar.