Manifestanții, care erau în special tineri anarhiști au ocupat petru scut timp gara din Brenner și au aruncat pietre și fumigene în forțele de ordine. Poliția a ripostat cu gaze lacrimogene și bastoane de cauciuc.
După ce forțele de ordine au eliberat gara manifestanții care purtau o pancartă pe care scria „Să înlăturăm frontierele” au încercat să treacă din Italia în Austria pe autostrada care este însă închisă circulației. La graniță protesatatarii s-au întâlnit cu numeroase forțe de ordine, alcătuite din polițiști austrieci și carabinieri în ținută antitero. Acestea au folosit tunuri cu apă împotriva protestatarilor.
Pe parcursul confruntărilor doi polițiști au fost răniți, un vehicul al poliției, incendiat, iar mai mulți manifestanți au fost arestați.
Austria și Italia au o dispută legată de dispozitivul antimigranți pe care Viena a început să-l instaleze la frontiera italo-austriacă. Pe de o parte Austria consideră că italienii nu fac tot ce trebuie pentru a opri valul de migranți, iar pe de altă parte, guvernul de la Roma apreciază că măsurile Austriei sunt exagerate, inutile și contrare spiritului Schengen.
Punctul de frontieră de la Brenner are o importanță majoră pentru economia Italiei deoarece este principalul punct prin care pleacă spre export marfirile destinate centrului și nordului european. Granița este tranzitată zilnic de peste 2.500 de camioane și 15.000 de mașini.
Decizia e blocare a tunelului din Brenner de către partea austriacă a fost aspru criticată și de președintele Comisiei Europene care a calificat-o ca pe o „catastrofă politică pentru Europa”.