Economia Regatului Unit urmează să se confrunte cu o criză a forței de muncă fără precedent, potrivit Băncii Angliei.
Economiștii atrag atenția că economia britanică se confruntă cu o scădere a forței de muncă, iar perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare.
Numărul tot mai mare de persoane care ies la pensie pune o presiune uriașă asupra pieței muncii, dar și asupra sistemelor de asigurări sociale.
Banca Angliei nu pare să aibă încredere în capacitatea statului britanic de a reintegra sute de mii de oameni pe piața muncii, mai ales în ceea ce privește persoanele care au ieșit anticipat la pensie.
Peste o jumătate de milion de oameni au părăsit piața muncii din Marea Britanie de la începutul pandemiei, ceea ce, estimează Banca Angliei, va afecta performanța economică pe termen lung.
Guvernatorul băncii, Andrew Bailey, spune că, deși datele oficiale au arătat că mulți dintre ei nu și-au căutat job din cauza stării de sănătate precare, decizia de a se pensiona anticipat a jucat probabil un rol mai important, notează Adevărul.
Oamenii politici țin, însă, să liniștească populația și se declară mai optimiști decât oficialii Băncii Angliei.„ Nu cred că banca centrală înțelege ce se întâmplă pe piață muncii. Oamenii nu se întorc pentru că de prea multe ori nu au motivație să se întoarcă: fiscul îi taxează atât de mult, iar companiile sunt împovărate de atâtea reglementări. Populația este afectată de o inflație mare, de dobânzi ridicate, de taxe mari și de reglementări mult prea stricte. Trebuie să relaxăm reglementările pentru a face Marea Britanie mai competitivă”, a declarat fostul lider conservator Sir lain Duncan-Smith.
Banca se așteaptă că numărul concedierilor în perioada de recesiune, adică în 2023-2024, când economia britanică ar urmă să aibă o perioadă de scădere, să fie cu 400.000 mai mic decât se aștepta anul trecut.