Prima pagină » Știri externe » CRIZĂ politică în Olanda. Premierul Mark Rutte și-a anunțat demisia

CRIZĂ politică în Olanda. Premierul Mark Rutte și-a anunțat demisia

CRIZĂ politică în Olanda. Premierul Mark Rutte și-a anunțat demisia
Criză politică în Olanda. Premierul Mark Rutte și-a anunțat demisia

Premierul Olandei, Mark Rutte, și-a anunțat demisia din funcție, evocând o serie de neînțelegeri la nivelul coaliției de guvernare, disensiuni referitoare la politicile privind primirea refugiaților.

Criza a fost declanșată de o propunere din partea partidului conservator VVD al lui Rutte de a limita fluxul de solicitanți de azil în Țările de Jos, pe care două dintre cele patru partide din coaliția guvernamentală au refuzat să o susțină.

„Nu este un secret pentru nimeni faptul că partenerii de coaliție au opinii diferite cu privire la politica de imigrație. Astăzi, din păcate, trebuie să concluzionam că aceste diferențe au devenit insurmontabile. Prin urmare, voi prezenta regelui demisia întregului Cabinet”, a spus Rutte într-o conferință de presă televizată. .

Tensiunile au ajuns la punctul culminant săptămâna aceasta, când Rutte a cerut sprijin pentru o propunere de limitare a admiterii în țară a copiilor refugiaților de război care se află deja în Țările de Jos.

Această ultimă propunere a fost exagerată pentru două dintre partidele din coaliție (Uniunea Creștină și D66), ceea ce a dus la un impas.

Coaliția lui Rutte va asigura interimatul până la organizarea de noi alegeri, notează Reuters.

Migranții, în centrul divergențelor

Potrivit Comisiei Electorale, alegerile nu vor avea loc mai devreme de luna noiembrie, mai arată sursa citată.

Un guvern interimar nu poate decide cu privire la noi politici, dar Rutte a declarat că această situație nu va afecta sprijinul acordat de către țara sa Ucrainei.

Țările de Jos au deja una dintre cele mai dure politici de imigrație din Europa, dar sub presiunea partidelor de dreapta, Rutte a încercat de luni de zile să caute modalități de a reduce și mai mult fluxul de solicitanți de azil.

Numărul de solicitanți de azil din Olanda a crescut cu o treime anul trecut, la peste 46.000, iar Guvernul a estimat că acesta ar putea crește la peste 70.000 în acest an, depășind maximul anterior, înregistrat în 2015.

Acest lucru va pune din nou o presiune asupra sistemului social olandez, în contextul în care, anul trecut, sute de refugiați au fost nevoiți să doarmă în centre improvizate, fără acces la apă potabilă, la instalații sanitare sau la asistență medicală.

Rutte a declarat anul trecut că se simte „rușinat” de problemele cu care s-au confruntat solicitanții de azil în țara sa, aceasta după ce organizația „Medici Fără Frontiere” a trimis pentru prima dată o echipă în Olanda, pentru a se ocupa de nevoile medicale ale migranților la centrele de procesare a cererilor de azil.

La acea dată, Rutte a promis că va îmbunătăți condițiile din centre, în principal prin reducerea numărului de refugiați care ajung în Olanda, însă el nu a reușit să câștige sprijinul partenerilor de coaliție.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și