Prima pagină » Știri externe » Criza refugiaților: cele mai primitoare și cele mai ostile țări din lume

Criza refugiaților: cele mai primitoare și cele mai ostile țări din lume

Criza refugiaților: cele mai primitoare și cele mai ostile țări din lume
China este cea mai primitoare țară din lume pentru refugiați, arată un nou studiu asupra atitudinilor cetățenilor, realizat de Amnesty International. Pe locul al doilea se situează Germania, iar pe poziția a treia - Marea Britanie. La polul opus, cel mai puțin ospitalier stat este Rusia, unde 61% dintre cei chestionați au declarat ferm că nu sunt de acord ca imigranții să primească azil în țara lor.

În cadrul studiului internațional au fost chestionate peste 27.000 de persoane din 27 de țări, iar concluzia principală a fost aceea că 80% dintre respondenți i-ar primi pe imigranți în orașele lor, în cartierele în care locuiesc sau chiar în propriile case. Aproape trei sferturi dintre participanți au fost de părere că oamenilor care fug din calea războiului și a persecuțiilor trebuie să le fie permis să caute azil în alte state.

Cei mai ospitalieri s-au dovedit a fi chinezii, jumătate dintre ei declarând că ar fi dispuși să primească în casă cel puțin un refugiat. La modul general, o persoană din zece a spus că ar fi de acord să găzduiească acasă imigranți.

„Solidaritatea umană este foarte vizibilă, e clar că oamenii de pe întreaga planetă pot simți durerea celor care trebuie să fugă de războaie și tortură”, a declarat pentru Reuters TV secretarul general al Amnesty International, Salil Shetty. Acesta a spus și că rezultatele studiului au demonstrat că reacțiile guvernelor la criza refugiaților a fost, de multe ori, în contradicție cu opinia publică.

„Cetățenii sunt gata să fie solidari, iar guvernele trebuie să asculte majoritatea vocilor, nu doar pe câțiva care sunt mai zgomotoși. Ne confruntăm cu o criză de leadership în ceea ce privește acest aspect”, a adăugat Shetty.

După intrarea refugiaților în Germania, Merkel s-a confruntat cu acuzații legate de deschiderea pe care a arătat-o față de refugiați, pentru că Germania a primit anul trecut peste un milion de imigranți.

Aproape toți germanii care au participat la studiu și 87% dintre britanici au spus că sunt de acord cu venirea refugiaților în țările lor. De cealaltă parte, 17% au fost de părere că imigranților nu ar trebui să le fie permis nici măcar să intre pe teritoriul statului.

Țara care s-a dovedit cel mai puțin primitoare este Rusia, 61% dintre cei chestionați arătând că nu sunt de acord ca refugiații să primească azil în țară. Polonia, Ungaria și alte state europene foste comuniste sunt destul de reticente și spun despre imigranți, mai ales despre cei de cultură musulmană, că aceștia ar distruge omogenitatea socială.

Chiar dacă 86% dintre chinezii participanți la sondaj au fost de acord că guvernele ar trebui să facă mai mult pentru a ajuta în această privință, Executivul chinez rămâne refractar la problema de relocare a refugiaților care au reușit să fugă din calea războiului și bombardamentelor.