Criza ruso-ucraineană a protejat prețul gazelor de prăbușirea cotației petrolului
Prețul gazelor pe piața londoneză, cu livrare în primul trimestru din 2015, a scăzut cu 13% de la jumătatea lunii iunie, mai puțin de jumătate față de un declin de 29% înregistrat de cotația petrolului Brent în aceeași perioadă.
Cu toate că petrolul Brent este folosit ca referință pentru stabilirea prețului a circa jumătate din gazele destinate Europei, conflictul dintre Rusia și Ucraina și cererea din piață au un impact mai mare asupra prețului decât declinul cotației țițeiului.
Ucraina a încheiat cu Rusia un acord intermediat de UE pentru plata unei datorii de 3,1 miliarde de dolari până la sfârșitul anului, pentru deblocarea livrărilor de gaze, dar există încă riscul întreruperii acestora, dacă autoritățile nu vor reuși să își respecte angajamentul, potrivit Societe Generale.
Gazprom a primit miercuri o primă tranșă din această datorie.
Uniunea Europeană primește 15% din gazele rusești prin intermediul Ucrainei și a dorit să evite repetarea situațiilor din 2006 și 2009, când aprovizionarea a fost întreruptă în timpul iernii.
„În prezent, prețurile gazelor din Europa depind de criza ruso-ucraineană, astfel încât consider că impactul cotației petrolului este limitat. Prețurile gazelor au scăzut, dar nu în aceeași măsură cu cele ale petrolului”, a declarat Edouard Neviaski, director general la GDF Suez Trading, divizie a celui mai mare grup de utilități din Franța.
Prețul gazelor cu livrare în primul trimestru a scăzut la Londra, cea mai mare piață din Europa, cu 0,5%, la 5,5 lire (8,77 dolari) pentru 1 milion de unități termale britanice (BTU).
Cotația petrolului Brent a scăzut miercuri cu până la 1,4%, la 81,63 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins după 21 octombrie 2010.
Rusia a sistat livrările de gaze destinate Ucrainei pe 16 iunie, din cauza unor datorii de 5,3 miliarde de dolari. Oprirea livrărilor a avut loc pe fondul anexării Crimeei de către Rusia și a conflictului dintre armata ucraineană și rusofonii din estul Ucrainei.
Prețul petrolului a început să scadă în iunie, ca urmare a producției mari din Statele Unite și a reducerii cererii în Europa și China.