Croația a trimis experți în deminare în zona frontierelor cu fostele țări iugoslave pentru a identifica posibilele mine rămase nedetonate în urma războaielor iugoslave din anii 1990.
În condițiile în care marți Ungaria și-a închis granițele pentru imigranții care se deplasează ilegal dintr-o țară într-alta, aceștia au găsit un drum alternativ pentru a ajunge în țări precum Germania, trecând din Serbia în Croația.
Un prim grup de 40 de imigranți a ajuns miercuri dimineață în Croația, după ce a traversat Serbia. Imigranții, dintre care cei mai mulți speră să ajungă în Germania, au călătorit cu autobuzul din orașul Presevo, situat în sudul Serbiei, la granița cu Macedonia.
„Am auzit că Ungaria și-a închis (frontierele), astfel că poliția ne-a spus că ar trebui să venim pe aici”, a declarat pentru AFP Amadou, în vârstă de 35 de ani, originar din Mauritania.
Războaiele iugoslave au fost o serie de conflicte violente desfășurate pe teritoriul fostei Republicii Socialiste Federative a Iugoslaviei (RSFI), care au avut loc între 1991 și 2001 între cetățenii acesteia din motive etnice, religioase, economice și politice. Adesea descrise ca fiind cele mai dure conflicte din Europa, după Al Doilea Război Mondial, acestea au fost caracterizate de masive crime de războaie și purificări etnice. În urma conflictelor, șase state și-au obținut independența: Bosnia Herțegovina, Croația, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Slovenia.