Croația se pregătește să intre în UE, în contextul unor probleme economice grave
Croația sărbătorește duminică intrarea sa istorică în Uniunea Europeană (UE), al cărui al 28-lea stat membrru va deveni luni, dar festivitățile sunt umbrite de grave probleme economice care afectează această fostă republică iugoslavă ce și-a proclamat independența în 1991, relatează AFP.
Luni, la ora locală 0.00 (1.00, ora României), panoul de semnalizare cu inscripția „Vamă” de la frontiera cu Slovenia va fi demontat în mod simbolic. Slovenia este singura fostă republică iugoslavă care s-a alăturat până în prezent UE, în 2004, în urma dezmembrării fostei federații comuniste.
Concomitent, un panou cu sigla UE va fi instalat în estul țării, la frontiera cu Serbia, o țară căreia Bruxelles-ul i-a dat undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare.
Cu puțin timp înainte de miezul nopții, va fi intonată Oda bucuriei a lui Beethoven -imnul Uniunii-, după care președintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso și președintele croat Ivo Josipovici vor lua cuvântul, în cadrul unei ceremonii în piața centrală din Zagreb.
Președinții tuturor țărilor din Balcani vor fi prezenți la Zagreb.
Aproximativ 100 de oficiali internaționali – inclusiv președintele Consiliului european Herman Van Rompuy – sunt așteptați să asiste, duminică seara, la sărbătorirea aderării.
În afară de lideri europeni, nicio personalitate internațională nu și-a anunțat participarea, însă festivitatea este și mai umbrită de neparticiparea cancelarului german Angela Merkel, din cauza speculațiilor presei croate pe tema absenței sale.
În pofida unor dezmințiri din partea Berlinului, presa croată oferă asigurări că absența lui Merkel este legată de refuzul Zagrebului de a extrăda un fost șef al unor servicii iugoslave de informații, căutat de justiția germană în legătură cu asasinarea unui disident croat, pe teritoriul german, în 1983.
Mii de croați sunt așteptați în piața centrală, la o petrecere care va fi animată de aproximativ 700 de artiști, cântăreți, muzicieni și dansatori.
Croația este primul stat care se alătură UE după aderarea, pe 1 ianuarie 2007, a României și Bulgariei.
O tribună, învelită în albastru, culoarea UE, a fost ridicată în Piața Ban Jelacici, pentru a găzdui invitații de marcă.
Partea solemnă a ceremoniei va începe la ora 21.00 GMT (luni, 0.00,ora României) și va dura o oră și jumătate. În cadrul acesteia vor fi prezentate o parte dintre „perlele” patrimoniului cultural al Croației.
„Ceremoniiile vor fi frumoase și pline de emoție, dar bineînțeles că vor fi modeste, din cauza situației economice” dificile, a declarat președintele Ivo Josipovici pentru AFP.
El se referă la criza economică ce afectează Croația, aflată în recesiune începând din 2009, rata șomajului atingând 20% din cei aproximativ 4,2 milioane de locuitori ai țării.
Guvernul de centru-stânga speră ca aderarea la UE va încuraja investițiile străine, de care țara are mare nevoie în vederea relansării economiei.
„Data de 1 iulie deschide o nouă perspectivă, o nouă lume lume pentru noi”, a declarat premierul croat Zoran Milanovici, cu o zi înaintea ceremoniilor.
În Croația, PIB-ul este de 39%, sub media europeană, doar România și Bulgaria aflându-se după Croația, potrivit Biroului de statistici al UE.
Aproximativ „300.000 de șomeri ce vor sărbători? Oare, UE are o baghetă magică pentru a face problemele să dispară?”, se întreabă un navigator pe Internet pe pagina oficială a Guvernului croat de pe rețeaua de socializare Facebook.
Însă o ingineră, Tihana Strmecki, în vârstă de 48 de ani, care locuiește la Sisak (centru) este optimistă.
„Sunt mulțumită. Vom face parte din Europa”, subliniază ea.
Odată cu unda verde dată Serbiei în vederea deschiderii negocierilor de aderare și celei acordate Kosovo în vederea încheierii unui acord de stabilizare și asociere, prima etapă a unui lung marș către UE, continuarea procesului de extindere în Balcani, pare să fie asigurată.
Însă, la Bruxelles, unii analiști subliniază că acest proces riscă să fie mai lung și dublat de o și mare prudență decât cele anterioare.