Croații vor să „îndrepte” Dunărea. Sârbii ar putea face la fel
Croația va începe un proiect de „îndreptare” a cursului Dunării, iar Serbia ar urma să facă la fel, fapt ce stârnește nu doar îngrijorarea organizațiilor care se ocupă de protejarea mediului, dar și a vecinilor care au acces la Dunăre.
Planurile autorităților croate de a redirecționa cursul Dunării, astfel încât acesta să fie mai navigabil în acest sector, stârnesc îngrijorări în ceea ce privește siguranța mediului natural din nord-estul țării, informează BBC.
„Fluviul a scăpat până acum de acțiunea buldozerelor pe teritoriul Croației și Serbiei, în special din cauza războiului din Iugoslavia, care a avut loc în anii 90”, a explicat Arno Mohl, expert în conservare la Worldwide Fund for Nature.
Exemplul croaților ar putea fi urmat și și de sârbi, care intenționează să construiască diguri și baraje de-a lungul Dunării, cu scopul de a-i îndrepta cursul. „Pe scurt, vor să repete aceleași greșeli făcute de noi în anii ’70 și ’80”, explică austriacul.
La începutul acestui an, buldozerele au lucrat neîncetat la Grimsing, în Austria, în amonte de Viena, pentru a îndrepta meandrele, astfel încât vasele să poată naviga mai ușor.
Ministrul croat al mediului, Mihael Zmajlovic, va hotărî dacă proiectul poate fi demarat sau nu. În tot acest timp, reprezentanții UNESCO luptă pentru realizarea unui areal protejat de-a lungul Dunării, pe teritoriul Ungariei și al Croației.