„Orice operațiune militară întreprinsă de către un stat pe teritoriul altui stat, fără consimțământ, este un conflict armat internațional. Așadar, în conformitate cu informațiile disponibile, în urma atacului SUA asupra infrastructurii militare siriene, situația din Siria a ajuns să constituie un conflict armat internațional”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Crucii Roșii, Iolanda Jaquemet, la Geneva.
Iolanda Jaquemet a mai precizat că au fost demarate discuții cu autoritățile americane, în cadrul unui dialog confidențial cu părțile implicate în acest conflict, fără a oferi detalii suplimentare.
Comitetul Internațional al Crucii Roșii, responsabil cu supravegherea respectării Convenției de la Geneva privind regulile de război, a stabilit în 2012 că în Siria se desfășoară un conflict intern armat.
În conformitate cu dreptul internațional umanitar, indiferent dacă un conflict este intern sau internațional, civili trebuie să fie feriți, iar facilități medicale protejate. Părțile aflate în conflict trebuie să respecte principiile-cheie ale precauției și proporționalității și să facă distincția între combatanți și civili.
Departamentul american al Apărării a anunțat vineri că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare americane aflate în estul Mării Mediterane.
Atacul a vizat o bază aeriană a armatei siriene, fiind o premieră în conflictul militar din Siria. Bombardamentul este o ripostă față de recentul atac chimic produs recent în orașul Khan Sheikhoun, situat în provincia siriană Idlib, în urma căruia au murit 86 de persoane.
Precedentele atacuri cu rachete pe teritoriu sirian din partea unei coaliții conduse de SUA au fost doar împotriva rețelei teroriste Stat Islamic, care este de asemenea un inamic al guvernului din Siria.
Rusia a întreprins atacuri aeriene în tandem cu aliatul său Siria, începând cu septembrie 2015, în timp ce forțele iraniene au luptat alături de trupele președintelui sirian Bashar al-Assad.