Prima pagină » Știri externe » Crucea Roșie vrea să stabilească relații cu gruparea Stat Islamic

Crucea Roșie vrea să stabilească relații cu gruparea Stat Islamic

Crucea Roșie vrea să stabilească relații cu gruparea Stat Islamic
Comitetul Internațional al Crucii Roșii a anunțat că încearcă să stabilească relații cu gruparea Stat Islamic, în speranța că va putea oferi ajutor celor zece milioane de persoane care trăiesc pe teritoriul aflat sub controlul său, relatează AFP în pagina online.

„Da, sigur că încercăm să construim o relație” cu gruparea Stat Islamic, a declarat directorul general al CICR, Yves Daccord, într-un interviu pentru AFP.

„Avem o viziune clar umanitară. În primul rând, vedem zece milioane de oameni. Zece milioane sub controlul grupării Stat Islamic (în Irak și Siria). Suntem interesați de acești zece milioane de oameni. Ce se întâmplă cu ei? Care sunt problemele lor”, a precizat el.

Apariția grupărilor armate, care uneori ignoră nevoia de ajutor, este unul dintre pericolele cu care se confruntă CICR, a adăugat Daccord, înaintea unei reuniuni la Geneva privind provocările angajaților umanitari.

Organizațiile care vor să ajute civilii afectați de conflicte vor fi tot mai nevoite să creeze legături cu astfel de grupări, indiferent de ideologia lor, a mai spus el.

„Nu poți veni de la Geneva” și să te aștepți ca grupările armate să te lase să acționezi. „Nu ești acceptat de Boko Haram sau de grupări armate din Siria într-o singură zi. Durează mult timp și trebuie să ai oamenii potriviți”, a adăugat acesta.

Daccord a explicat că a durat câțiva ani pentru ca Boko Haram să permită CICR să lucreze în fieful grupării extremiste din nord-estul Nigeriei.

Pentru a activa în zone controlate de Boko Haram sau de gruparea SI, o organizație trebuie să fie considerată total „non-partizană”, a adăugat el.

De la atacuri asupra spitalelor până la răpirea angajaților umanitari, CICR a avertizat cu privire la spațiul tot mai mic în care pot activa agențiile umanitare.

Daccord a apreciat că este dificil de comparat situația din prezent cu trecutul, în ceea ce privește pericolele cu care se confruntă angajații umanitari. El a subliniat că în Siria, devastată de peste patru ani de război civil, Crucea Roșie a suferit pierderi fără precedent, 49 de voluntari de la Semiluna Roșie Siriană fiind uciși.

Angajați ai Crucii Roșii sunt de asemenea ținuți ostatici în Siria și Yemen, unde câțiva membri ai organizației au fost de asemenea uciși.

Autor

Citește și