CTP: „Trump este o altă victimă a posesorilor americani de arme de foc din comerț”. Armele de foc pot fi cumpărate de la Walmart
Cristian Tudor Popescu, jurnalist, a scris pe Facebook că fostul președinte Donald Trump se alătură miilor de americani împușcați anual de către posesorii de arme de foc din comerț.
„Următoarea lovitură?(…) Credeți că va duce asta la o lege măcar de limitare a deținerii de arme pe care o susține președintele Biden?”, se întreabă analistul.
Statele Unite, țara în care 82 milioane de oameni au arme de foc
Potrivit statisticilor, 5.000 de americani au fost împușcați mortal numai în primele șapte luni ale anului 2024. Numărul proprietarilor de arme de foc din SUA a crescut cu 28% din 1994 până în 2024. Tot mai mulți americani se tem de creșterea ratei infracționalității și preferă să cumpere arme de foc pentru autoapărare. Se estimează că există 393 de milioane de arme de foc deținute de civili în SUA, dar numai 6,6 milioane de arme de foc sunt înregistrate.
Alte estimări arată că 82.880.000 de persoane dețin cel puțin o singură armă de foc în 2023. Chiar și pușcașii marini americani au un crez față de armele de foc:
„Aceasta este arma mea. Sunt multe ca ele, dar aceasta este a mea. Arma mea este cea mai bună prietenă a mea. Ea este viața mea. Fără mine, arma mea este nulă. Și fără ea, eu sunt nul”.
CTP și Al Doilea Amendament al SUA
CTP se întreabă dacă urmează replici pe măsură ale susținătorilor violenți ai lui Trump.
Jurnalistul avertizează că Trump s-ar folosi de această tentativă de asasinat la fel cum dictatorul nazist Adolf Hitler și-a putut instaura dictatura după incendierea clădirii parlamentului german sau cum președintele turc Erdogan și-a sporit atribuțiile executive după lovitura de stat.
„Va fi o justificare pentru ce va face Trump cu democrația dacă ajunge președinte, așa cum a făcut Adolf Hitler după incendierea clădirii Reichstag-ului?”
Al doilea amendament al Constituției Statelor Unite susține că poporul american, pentru a-și păstra libertatea și securitatea, are dreptul să poarte arme. Acest drept, ratificat din 1791, nu poate fi încălcat.
Donald Trump este pentru dreptul de deținere a armelor de asalt, dar a încercat să interzică un accesoriu
Spre deosebire de democrații care vor să interzică în totalitate accesul populației la armele semi-automate, Donald Trump a militat pentru menținerea Celui de-al Doilea Amendament. În urma masacrului din Las Vegas din octombrie 2017 și a atacului armat din liceul Stoneman Douglas din februarie 2018, președintele Donald Trump și Departamentul de Justiție au căutat modalități de a interzice vânzarea la liber a unui accesoriu important pentru armele semi-automate.
Este vorba de „pat ajustabil” (bump stock), un mecanism care permite unei puști să tragă în rafale aidoma unor arme automate. Patul ajustabil permite trageri mai rapide, folosind energia reculului pentru a face ca trăgaciul să se miște mai rapid, între fiecare tragere.
Inițial, Departamentul de Justiție a crezut că trebuie să aștepte ca Congresul să aprobe legislația corespunzătoare pentru a interzice vânzarea și deținerea de paturi ajustabile. Cu toate că au fost înaintate propuneri de reglementări revizuite privind controlul armelor, Congresul nu a luat încă nicio măsură. Grupurile pro-arme au încercat imediat să conteste ordinul.
Democrații vor să interzică în totalitate „armele de asalt”
Ca urmare a atacului armat de la școala elementară Sandy Hook din 2013, președintele Barack Obama a susținut interzicerea „armelor de asalt” și creșterea accesului populației la instituțiile de sănătate mintală. Nicio legislație federală privind controlul armelor ca urmare a propunerilor lui Obama nu a fost adoptată.
“Cred că putem găsi căi de a reduce violența cu arme de foc într-un mod care să fie conform cu Al Doilea Amendament. De câte ori mă gândesc la acei copii mă apuca furia. Și asta se întâmplă zilnic pe străzile din Chicago”, spunea Obama într-un discurs din 2016, în timp ce-și ștergea lacrimile.
Secretarul de Stat american John Kerry n-a putut decât să semneze Tratatul privind Comerțul cu Arme din 2013 și care a intrat în vigoare în 2014. SUA n-au putut ratifica tratatul. De la alegerea sa, președintele Joe Biden a cerut Congresului să adopte o legislație privind interzicerea armelor de asalt. În aprilie 2022, președintele a anunțat planuri de a lua măsuri împotriva armelor de foc fabricate în privat, precum și a armelor artizanale.
La 25 iunie 2022, după ce republicanii și democrații au ajuns la un acord, președintele Biden a semnat cea mai importantă lege din ultimii 30 ani pentru reglementarea armelor de foc, dar nu așa cum își dorea. Legea mai prevede o verificare a antecedentelor judiciare şi psihologice ale cumpărătorilor de arme de foc cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 de ani. De asemenea, implementează un grad de control mai crescut asupra vânzării ilegale de armament în Statele Unite şi finanţarea unor programe destinate sănătăţii mentale.