Prima pagină » Știri externe » Cu ce a fost atacat fostul spion rus de la Londra. Efectele sunt devastatoare pentru om

Cu ce a fost atacat fostul spion rus de la Londra. Efectele sunt devastatoare pentru om

Cu ce a fost atacat fostul spion rus de la Londra. Efectele sunt devastatoare pentru om
Mai multe pe gandul.info

Serghei Skripal și fiica lui au fost expuși contactului cu o substanță toxică, în cursul unui incident produs în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Cei doi continuă să fie în stare critică, iar anchetatorii suspectează că au fost atacați cu o substanță neurotoxică. Sursele din cadrul comisiei de anchetă nu au dezvăluit numele substanței.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, a primit azil în Marea Britanie în anul 2010 după un schimb de agenți de spionaj efectuat între Statele Unite și Rusia.

Skripal, fost colonel în serviciile secrete ruse, a fost condamnat în 2006 la închisoare, pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu Serviciul britanic de informații externe (MI6).

Deși nu se cunosc încă detalii, Guvernul de la Londra va suspecta că este vorba de o nouă operațiune a Kremlinului pe teritoriul Marii Britanii. Rusia va nega orice implicare, dar premierul britanic, Theresa May, va trebui să identifice modalități de ripostă.

La investigație participă oameni de știință ai Institutului Porton Down. Ancheta este coordonată de Direcția pentru combaterea terorismului a Scotland Yard și este solicitată contribuția serviciilor de informații.

Un fost consilier în cadrul Ministerului britanic Externe sugerează că Moscova profită de lipsa de aliați a Marii Britanii în SUA în în Uniunea Europeană. El consideră că Guvernul britanic este într-o „postură mai slabă” decât în 2006, când doi asasini care ar fi fost trimiși de Kremlin l-au otrăvit pe fostul agent FSB Aleksandr Litvinenko în Marea Britanie.

Ce este gazul sarin

Gazul sarin reprezintă una dintre cele mai periculoase substanțe toxice, interzisă de aproape toate structurile de securitate, atât naționale cât și internaționale, și inclusă în prima clasă a armelor de distrugere în masă.

Ca efect biologic, gazul sarin funcționează ca agent inhibitor al enzimelor din sistemul nervos și poate provoca moartea unui adult în câteva minute, în cazul în care doza la care a fost supus individul este destul de mare.

În funcție de modalitatea prin care este expusă, o persoană poate manifesta reacții în câteva minute prin expunere la gaz și până la 18 ore în cazul expunerii la forma lichidă.

La nivel neurologic acesta acționează prin suprastimularea continuă a mușchilor și glandelor care în cele din urmă cedează, nemaiputând să susțină funcția respiratorie a organismului.

Substanța este extrem de volatilă și poate trece prin îmbrăcăminte putând fi absorbită prin piele. Sarinul este incolor și inodor și se poate răspândi rapid prin evaporare, poate contamina apa sau mâncarea, organismul uman putând fi expus și pe această cale la substanța toxică.

Citește și