Un pas spre ARMATA OBLIGATORIE? Germania propune să reintroducă serviciu militar selectiv pentru a întări apărarea
This browser does not support the video element.
Ministrul Apărării din Germania a prezentat miercuri o propunere pentru un serviciu militar selectiv axat pe voluntari.
Scopul este înarmarea Germaniei la un nivel cum nu s-a mai văzut din vremurile celui de-al treilea Reich. După ascensiunea naziștilor la putere în 1933, Adolf Hitler a înființat Wehrmacht, o forță armată modernă cu capacități ofensive. A restabilit înrolarea și a crescut investițiile statului german în apărare, industria armelor și în producția de avioane de luptă pentru a cuceri Europa.
Hitler a încălcat toate restricțiile impuse prin Tratatul de la Versailles de după Primul Război Mondial. La 90 ani de la venirea lui Hitler la putere, Germania se pregătește din nou pentru război. Dar pentru un război de apărare…
Germania a trecut de la epoca „postbelică” la epoca „antebelică”
Propunerea face parte din trecerea Germaniei către o politică externă și de apărare mai robustă, anunțată de cancelarul social-democrat Olaf Scholz ca o „Zeitenwende” sau „schimbare de epocă” de după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.
La aproximativ 13 ani după ce Germania a suspendat armata obligatorie în masă, ministrul Apărării, Boris Pistorius, a declarat miercuri că toți bărbații vor fi obligați să completeze un chestionar. Chestionarul le va evalua aptitudinile și interesul pentru serviciul militar la împlinirea vârstei de 18 ani. Chestionarul ar putea deveni opțional pentru femei.
Apoi, ar urma să se selecteze aproximativ 10% dintre aceștia pentru o evaluare mai amănunțită înainte de a reduce selecția la cei mai potriviți și motivați recruți să participe la serviciul militar de bază cu o durată de șase luni, cu opțiunea de a prelungi cu până la 17 luni. Olaf Scholz a transmis Kremlinului că Germania este pregătită să apere fiecare centimetru din spațiul teritorial al țărilor membre NATO.
Vor fi selectați germanii cei mai abili
„Persoanele cele mai potrivite și motivate ar trebui selectate pentru serviciul militar”, a declarat Pistorius reporterilor. Acest nou model își propune să crească numărul tinerilor care participă la serviciul militar voluntar la 15.000 în primul an, o creștere cu 5.000. Numărul va crește anual, a spus ministerul.
Scopul final este de a ajunge la 200.000 de rezerviști suplimentari, ceea ce ar permite Germaniei să-și extindă rapid trupele la aproximativ 460.000 în caz de război, aproape dublu față de ceea ce poate mobiliza astăzi. În prezent, Germania are 180.000 de soldați, pe care dorește să îi mărească la 203.000, și 60.000 de rezerviști.
Chiar și atunci, Germania ar avea mult mai puțini decât cei 500.000 de soldați și 800.000 de rezerviști pe care i-a avut Germania de Vest din timpul Războiului Rece.
Germania ar putea intra într-un război convențional cu Rusia între anii 2029 și 2032
„Indiferent dacă ne echipăm mai bine forțele armate … principiul descurajării funcționează doar dacă ai suficienți soldați care ar putea să apere țara”, a spus Pistorius. Ministrul a promis să transforme Germania într-o națiune „pregătită de război”, avertizând că un război între alianța de apărare occidentală NATO și Rusia ar putea avea loc în următorii cinci-opt ani, potrivit Reuters.
Federația Rusă are în prezent o armată alcătuită din 1,3 milioane de soldați, cu peste 400.000 de pierder înregistrate în războiul din Ucraina. Pe de altă parte, Rusia produce obuze și rachete într-o cantitate dublă față de Europa și America de Nord laolaltă. Kremlinul mai posedă și un arsenal nuclear periculos în fața căruia nicio armată terestră sau forță aviatică din lume n-ar avea șanse.