Prima pagină » Știri externe » „Cultură a abuzului” în gimnastica din Australia. O amplă anchetă scoate la iveală detalii terifiante

„Cultură a abuzului” în gimnastica din Australia. O amplă anchetă scoate la iveală detalii terifiante

„Cultură a abuzului” în gimnastica din Australia. O amplă anchetă scoate la iveală detalii terifiante

O anchetă independentă realizată în domeniul gimnasticii din Australia scoate la iveală o cultură a abuzului psihic, emoțional și chiar și sexual. Ancheta a fost condusă de Comisia australiană pentru drepturile omului (AHRC) și prezintă cum și cele mai bune gimnaste ale țării erau hărțuite și batjocorite.

Federația Australiană de Gimnastică și-a cerut scuze în mod public pentru tot prin ce au trecut sportivii și famiile lor, relatează BBC.

„Gimnastica Australiană își cere fără nicio rezervă scuze tuturor sportivelor, familiilor lor și membrilor acestora care au trecut printr-o formă de abuz în timpul participării la acest sport. De asemenea, le mulțumim sportivelor și celorlalți membri ai comunității care s-au angajat în acest proces al realtării amintirilor și au conștientizat curajul lor în a face așa ceva”, a transmis federația într-un comunicat de presă.

Gimnastica australiană, un mediu al abuzului

AHRC a declarat că „populația de sportivi din gimnastică este predominant tânără și feminină”, creând un dezechilibru de putere între gimnaste și antrenori, fiind un mediu în care abuzul a prosperat.

„Comisia a constatat că fațetele unice ale gimnasticii, inclusiv proporția extrem de mare de tinere sportive feminine, au creat un mediu cu risc ridicat pentru abuz și au contribuit la menținerea și consolidarea stereotipurilor și idealurilor sociale negative în ceea ce privește genul”, a transmis Comisia.

AHRC a susținut că a auzit de o serie de experiențe de comportament dăunător „inclusiv abuz emoțional și verbal, abuz fizic și neglijență medicală, abuz sexual, practici negative de gestionare a greutății și batjocorire a trupurilor gimanstelor”.

Impactul pe termen scurt și lung al acestor practici a fost raportat a fi unul profund, recenții foști gimnaste și gimnaste care s-au antrenat ultima dată în anii ’80, ’90 și 2000 împărtășind experiențele lor în cadrul anchetei”, a mai precizat sursa citată.

Anul trecut, zeci de foști gimnasti australieni de top au vorbit despre abuzurile psihice și fizice pe care le-au suferit în cadrul programului asutralian de gimnastică.

Documentarul care le-a determinat pe sportive să își împărtășească poveștile

În poveștile împărtășite online, se preciza că unii antrenori au spus că au normalizat un mediu „toxic”. Mulți au spus că au fost încurajați să vorbească după lansarea documentarului Netflix „Athlete A”, despre acoperirea abuzurilor în cadrul echipei SUA de gimnastică.

AHRC a făcut cinci constatări cheie și 12 recomandări – printre acestea una prevedea ca toate acuzațiile specifice de abuz să fie investigate independent, nu în cadrul sportiv.

În declarația sa, Gimnastica Australiană a mulțumit comisiei și a spus că va adopta toate cele 12 recomandări.

„În timp ce în ultimii ani s-au întreprins lucrări importante pentru îmbunătățirea politicilor, educației și mecanismelor de sprijin pentru sportivii și antrenorii noștri în materie de siguranță a copiilor și bunăstarea sportivilor, există în mod clar mai multe de făcut”, a transmis sursa citată.

 

Citește și