Cum a ajuns România în presa africană. „Român detestat, dar primit în Europa, sau african iubit, dar căruia i se neagă accesul?”
Despre modul în care sunt discriminați românii, cel puțin de alte state europene, presa din România, dar și din străinătate au tot relatat. Însă punctul de vedere al unui jurnalist african, publicat în cotidianul Fraternite Matin, atrage atenția asupra faptului că românii, într-un fel, sunt precum africanii.
Nu s-a referit la culoarea pielii și nici la diferitele obiceiuri, ci a constatat modul cum sunt tratați cetățenii din ambele țări.
„Românii sunt acuzați de tot. Și totuși, sunt europeni. Dar – pentru că există un dar – sunt din Europa de Est. Deci rău văzuți. Foști comuniști, unii dintre ei se îndoiesc în continuare de reconversia liberală. Or, cine spune ‘comunist’ în Europa liberală spune ‘periculos’. Și, de asemenea, sărac. Românii suferă în mod deosebit de această ostracizare, de această frică de invadatorul care vine să fure pâinea francezilor, germanilor și britanicilor”, scrie jurnalistul, făcând referire la modul cum spațiul Schengen este, în continuare, inaccesibil României.
Mai mult, în același articol se menționează și cum România a fost ținta atacurilor în scandalul cărnii de cal, în problema imigranților din Marea Britanie și în discuția despre corupție, cu precizarea că „nu are cum ca toții românii să fie la fel”.
„Țara a fost atunci luată literalmente cu asalt de trimișii speciali ai marilor ziare europene. Cam cum se întâmplă cu hoardele de reporteri care iau cu asalt Africa, imediat după anunțul unei lovituri de stat, pentru a se acredita dogma imaturității politice a popoarelor africane”, mai scrie publicația africană.
La finalul articolului, după ce a povestit cum un prieten i-a spus că preferă africanii în detrimentul românilor, a pus o întrebare pertinentă: să fii român detestat, dar primit în UE, sau să fii african iubit, dar respins în țările europene?
„Ce soartă ați prefera: cea a românului detestat, criticat de toți, dar european totuși și chemat să intre mai devreme sau mai târziu în Europa de vest fără pașaport? Sau cea a africanului, blând și brav ca un plantator de cacao, pe care îl iubesc toți, dar care este obligat să traverseze Mediterana în ambarcațiuni improvizate pentru a ajunge într-o Europă care îi neagă în continuare accesul?”, încheie jurnalistul.