Prima pagină » Știri externe » Cum a căzut Christine Lagarde ”VICTIMĂ” actorilor ruși care se dau drept Zelenski. Șefa BCE: „Sancțiunile nu sunt atât de severe pe cât ne așteptam”

Cum a căzut Christine Lagarde ”VICTIMĂ” actorilor ruși care se dau drept Zelenski. Șefa BCE: „Sancțiunile nu sunt atât de severe pe cât ne așteptam”

Cum a căzut Christine Lagarde ”VICTIMĂ” actorilor ruși care se dau drept Zelenski. Șefa BCE:

Actorii ruși Vladimir Kouznetsov (alias „Vovan”) și Alexei Stolariov („Lexus”) au păcălit zeci de personalități mondiale. Experții în securitate cibernetică îi suspectează că ar avea legături cu serviciul rus de informații FSB.

Christine Lagarde vorbind pe Zoom cu Volodymyr Zelensky despre dificultățile economiei europene și viitorul războiului din Ucraina. Milioane de telespectatori ruși au putut vedea această secvență difuzată miercuri seară pe Pervy Kanal, principalul canal de televiziune federal care transmite cu fidelitate mesajele Kremlinului. Cu excepția faptului că președintele Băncii Centrale Europene (BCE) nu știa la acel moment că ea vorbea, nu cu președintele ucrainean, ci cu Vladimir Kouznetsov (alias „Vovan”) și Alexei Stolaryov („ Lexus ”).

Doi ași ai farsei telefonice, maeștri în arta imitației și a machiajului, când nu recurg la duble și „deep fake”„trucul digital care permite înlocuirea unei fețe datorită inteligenței artificiale (AI), potrivit Le Figaro.

Cunoscuți de un deceniu, duo-ul de comedianți a reușit să păcăleasca zeci de personalități mondiale, de la fostul premier britanic Boris Johnson până la vedeta Elton John, trecând pe lângă fosta cancelară Angela Merkel și președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Acești actori talentați neagă orice legătură cu Kremlinul, dar experții în securitate cibernetică îi suspectează că sunt în contact cu serviciile de securitate ruse. „noi suntem cei care îi ajutăm și nu invers”, răspund ei în interviuri, fără să se oprească la întrebare. Este adevărat că de la începutul războiului din Ucraina, „Vova” și „Lexus” par să-și intensifice eforturile pentru a prinde oficiali la nivel înalt, americani și europeni, care au luat atitudine împotriva invaziei ruse. Odată înregistrate, videoclipurile sunt „postate” pe site-ul lor „V și L” („Vovan” și „Lexus”) prin intermediul platformei ruse Ru.Tube și pe You Tube, care i-a blocat la începutul lunii martie.

În noiembrie anul trecut, cei doi bărbați, care se prezintă drept „ jurnalist-prankers”, l-au sunat pe președintele polonez Andrzej Duda prefăcându-se Emmanuel Macron, după căderea în Polonia a unei rachete care a ucis doi oameni. „Nu vreau să încep un război cu Rusia”, a spus domnul Duda, care și-a imaginat că vorbește cu omologul său francez. În timp ce tensiunea era la apogeu și toate privirile erau îndreptate spre Moscova, președintele polonez s-a declarat „extrem de precaut” în această afacere – în cele din urmă se va dovedi că, potrivit occidentalilor, racheta ar fi venit probabil de la apărarea antiaeriană ucraineană.

Cu Christine Lagarde, cei doi actori, în vârstă de 36, respectiv 35 de ani, au facut-o pe președintele BCE să spună că Rusia a reușit, relativ ușor, să ocolească sancțiunile, în special plafonul de 60 de dolari pe baril fixat pentru țările care continuă să cumpere petrol rus. „Sancțiunile nu sunt atât de severe pe cât ne așteptam ”, admite Lagarde, care admite și că a subestimat rata inflației în Europa.

Crezând că se adresează lui Volodymyr Zelensky, ea s-a declarat și convinsă de victoria Kievului, grație ajutorului american. „Am un punct de vedere simplu: cine are cea mai mare armă câștigă. Acesta este un principiu foarte prostesc și foarte elementar al Vestului Sălbatic” spune ea. Cei doi farsori au mai susținut, în numele lui Zelensky, că predecesorul său în funcția de șef al țării, Petro Poroșenko (iunie 2014-mai 2019) a deturnat fonduri alocate Ucrainei de FMI, condus la acea vreme de Christine Lagarde. „Știți la fel de bine ca mine că erau personaje foarte ciudate, care aveau propriile lor armate, care aveau propriul lor sistem”, confirmă indirect doamna Lagarde, adăugând că „desigur că nu, programul (al FMI) nu a  fost implementat 100%… ”.

„Cooperare probabilă” cu guvernul rus

A fost complicată organizarea unei astfel de „lovituri”? „Nu prea mult”, au explicat „Vovan ” și „Lexus” în fața camerelor lui Pervy Kanal. „Dificultatea principală a fost să găsești oameni cu care Zelensky nu vorbise încă…”. Duo-ul a insistat chiar asupra ușurinței cu care „victimele” lor sunt de obicei înșelate. Ei au povestit, de exemplu, cum au reușit să se prefacă drept activista Greta Thunberg fără nicio problemă, datorită unui rus care abia vorbea engleza… În 2015, l-au prins în capcană pe cântărețul Elton John, care a crezut pentru prima dată că are de-a face cu purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care apoi i-ar fi transmis personal pe Vladimir Putin. Autorul cărții de neuitat Goodbye Yellow Brick Road a vorbit la telefon cu pseudo-stăpânul Kremlinului… despre drepturile persoanelor LGBT. Un episod care nu a fost confirmat oficial. Adevăratul Vladimir Putin l-ar fi sunat totuși atunci pe cântăreț pentru a-și cere scuze.

Trecând de la clasica farsă telefonică la editarea digitală sofisticată, „V et L” s-au perfecționat cu mesajele politice, cu riscul de a pierde un public inițial deosebit de pasionat de umor. Pe 19 februarie 2022, cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea războiului, au sunat-o pe Angela Merkel, invocând-l deja pe Petro Poroșenko. Vorbind cu cel pe care l-a considerat fostul președinte ucrainean, fostul cancelar a spus că „acordurile de la Minsk (au dat) Ucrainei mai mult timp să se dezvolte între 2014 și 2021”, un argument folosit în repetate rânduri de Moscova pentru a denunța” Agresiunea occidentală”.

Potrivit politologului Roman Osadchouk, de la think-tank-ul american Atlantic Council, faptul că duoul vizează în primul rând „ dușmanii Kremlinului de la invazia (Ucrainei) indică o anumită simpatie și o probabilă cooperare” cu guvernul rus. În plus, „gradul de sofisticare, cum ar fi folosirea „deep fake” sau a asemănărilor pentru a uzurpa identitatea oamenilor constituie un indice suplimentar de posibil ajutor extern”, potrivit acestuia.

În septembrie anul trecut, Michael MacFaul, fost ambasador al SUA la Moscova între 2012 și 2014, a declarat că a fost victima furtului de identitate atribuit celor doi „comici”. Diplomatul a dezvăluit că circula un videoclip care arată un personaj generat de inteligență artificială, arătând și vorbind ca el, vorbind „în direct” și în rusă (chiar dacă nu este fluent) și răspunzând la întrebări „evident menite să submineze eforturile de război ale Ucrainei ”. „Nu sunt eu. Este o nouă armă rusă de război”, a avertizat Michael McFaul pe Twitter. Potrivit experților de la firma de securitate cibernetică Proofpoint din California, a f „o probabilitate mare”, de „Vovan ” și „Lexus”, ascunsi sub codul TA499.

Pentru Proofpoint, celebrul duo rus s-ar afla și în spatele unei încercări care l-a vizat pe ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, în martie 2022. „Un impostor care se pretinde că este premierul ucrainean a încercat să-mi vorbească”, a scris dl Wallace pe Twitter. „A pus câteva întrebări înșelătoare și am încheiat apelul după ce a devenit suspect”, a adăugat el.

„Huliganism telefonic”

Acești doi actori, „se complac în huliganism telefonic, dar o fac pentru binele țării lor”, a scris recent site-ul de știri Zen.

În iunie anul trecut, „ ovan  și „Lexus” au fost invitați la Forumul Economic din Sankt Petersburg, „Davosul rusesc”. O consacrare oficială care le-a permis să răspundă la numeroase interviuri și să participe, în calitate de experți, la o dezbatere pe tema „știrilor false în era globalizării”… Cu două săptămâni mai devreme, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zakharova, le-a oferit un premiu. „Sună, mulțumește-ne și mulțumim lumii cu noi revelații”, îi felicitase atunci ea. „Vovan” și „Lexus”, evident, nu intenționează să închidă telefonul.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și