Rapoartele FBI în cauză conțin interviuri cu oficiali ai agenției și au fost făcute publice luni.
Acuzațiile împotriva lui Patrick Kennedy, subsecretarul de Stat, sunt înfățișate în sumarul interviurilor investigației Biroului Federal (FBI) ce a durat un an de zile, în privința utilizării unei adrese de email private de către Hillary Clinton, pentru a manevra informații clasificate ale Guvernului american.
Deși FBI-ul a decis să nu facă publice conținutul emailurilor, acuzația asupra intervenției a alimentat convingerile republicanilor că oficialii administrației Barack Obama au încercat să o protejeze pe Clinton de răspundere penală. FBI nu a recomandat inculparea acesteia și a apărat integritatea investigației.
Hillary Clinton le-a spus anchetatorilor că nu a beneficiat de nicio informare sau pregătire specială în ceea ce privește procedurile de lucru cu informațiile clasificate sau cu modul de păstrare a înregistrărilor federale. Aceasta a declarat că folosirea unui server privat a însemnat o greșeală și și-a cerut scuze pentru aceasta.
Un oficial FBI, al cărui nume este redactat, a mărturisit anchetatorilor că Kennedy a făcut presiuni „în mod repetat” asupra unor diverși oficiali FBI pentru a face publice informațiile dintr-unul dintre emailurile lui Clinton. Emailul conținea informații despre atacul mortal din 2012 asupra consulatului SUA din Benghazi, Libia și includea informații ce aveau ca sursă FBI-ul, ceea ce însemna că agenția federală avea ultimul cuvânt în privința informațiilor secrete.
Un purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a declarat că Kennedy nu făcea presiuni asupra FBI-ului ci doar încerca să înțeleagă mai bine cum funcționează procesul de clasificare al informațiilor.
Disputa a fost inițiată la începutul anului 2015, în timp ce oficialii revizuiau cele aproximativ 30.000 de emailuri ale lui Clinton.
Oficialul a declarat că Biroul de Consiliere Juridică al Departamentului de Stat l-a contactat telefonic pentru a-i pune întrebări în privința clasificării informației, dar FBI și-a susținut decizia.
La scurt timp după acel apel, a fost primit un alt apel telefonic din partea lui Kennedy, în care acesta „oferea ajutorul său în privința modificării clasificării emailurilor pentru un schimb cinstit”.
Oficialul FBI a adăugat că a luat parte la cel puțin alte două discuții în care Kennedy a continuat să facă presiuni asupra FBI-ului în privința emailurilor. Potrivit oficialului, Kennedy părea să încerce să o protejeze pe Clinton prin minimalizarea aparențelor informațiilor clasificate în emailurile de pe serverul privat pe care aceasta l-a folosit în timp ce era secretar de stat al SUA.
Donald Trump, candidatul republican la funcția de președinte, a acuzat-o de mai multe ori pe Hillary Clinton de încălcarea procedurilor de securitate prin utilizarea unui email privat.