Cum a răspuns Barroso unei interpelări a lui Adrian Severin

Cum a răspuns Barroso unei interpelări a lui Adrian Severin
Publicat: 18/01/2013, 12:19
Actualizat: 01/08/2014, 14:52

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a răspuns joi unei interpelări a eurodeputatului român Adrian Severin, arătând că interesul Comisiei pentru cazurile de corupție în care sunt implicați politicieni români nu are legătură cu afilierea politică a acestora.

Severin adresase în 26 noiembrie Comisiei o interpelare la care solicita răspuns scris, privind faptul că în septembrie Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene, a trimis ministrului român al Justiției, Mona Pivniceru, o scrisoare în marja Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiție, în care solicita și informații despre evoluția dosarelor de corupție a 11 policieni români, toți oponenți ai președintelui Traian Băsescu.

Eurodeputatul român, la rândul său anchetat de DNA, a întrebat care este temeiul legal în baza căruia Comisia a solicitat informații despre cazuri în curs de judecare și care au fost criteriile de selecție a celor 11 cazuri. „Faptul că respectivele cereri nu se referă la persoane aparținând cercurilor prezidențiale este un indiciu că justiția română este selectivă sau că presiunile Comisiei sunt selective?”, menționa Severin în interpelarea sa.

Însuși președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a răspuns lui Severin, răspunsul scris fiind publicat joi, în acesta indicându-se faptul că al treilea obiectiv de referință (benchmark) din cadrul MCV „se referă la cercetări profesioniste și imparțiale cu privire la acuzațiile de corupție la nivel înalt”.

„Comisia nu acceptă premisa întrebării distinsului deputat în Parlamentul European, conform căreia încearcă să exercite presiuni asupra procesului juridic din România. Monitorizarea cazurilor de către Comisie este utilizată doar pentru a urmări evoluția performanței globale a sistemului judiciar și a evalua progresele înregistrate în domenii cum ar fi coerența și eficiența procesului judiciar”, evidențiază Barroso.

El arată că organismul european solicită periodic părții române „actualizări detaliate ale situației”, inclusiv despre „cazurile de corupție la nivel înalt”, în vederea monitorizării progreselor înregistrate.

„Contrar celor sugerate de întrebarea distinsului deputat în Parlamentul European, alegerea cazurilor nu are legătură cu afilierea politică a persoanelor care fac obiectul unei investigații, ci cu gravitatea și natura cazului (de exemplu, deturnare de fonduri ale UE, conflict de interese sau trafic de influență)”, subliniază Barroso.

De asemenea, el punctează că, „în speță, Comisia a solicitat informații referitoare la mai multe cazuri importante susceptibile să înregistreze întârzieri și în privința cărora este posibil ca instanțele să se pronunțe în lunile următoare”.

Barroso mai arată că a fost salutat de către Comisie răspunsul Guvernului român, „care a furnizat cele mai recente informații privind aceste cazuri, precum și alte cazuri”.

Scrisoarea respectivă a secretarului general Catherine Day a fost publicată în octombrie în presa română, printre dosarele vizate fiind cele ale politicienilor Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, George Becali, Șerban Brădișteanu, George Copos, Decebal Traian Remeș, fostul șef Romsilva Ion Dumitru, Tudor Chiuariu.

Adrian Severin este eurodeputat în grupul neafiliaților, el fiind anchetat din 2011 de DNA pentru luare de mită și trafic de influență după scandalul investigației sub acoperire a publicației britanice „Sunday Times”. În 2012, procurorii DNA au extins cercetările în cazul lui Severin pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false în vederea înlesnirii unor persoane apropiate obținerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu