Cum a răspuns Ucraina la embargoul impus de Rusia de la 1 ianuarie

Publicat: 02 01. 2016, 18:14

Potrivit unui decret emis de Guvernul ucrainean, embargoul ce vizează unele produse rusești va fi impus până la data de 5 august 2016, dar va putea fi extins în cazul unei decizii similare a Rusiei în privința bunurilor ucrainene.

Embargoul vizează produse precum carnea de vită, peștele, brânza, cafeaua, țigările, alcolul, ceaiul, dulciurile, dar și produsele cosmetice și echipamentele pentru căile ferate și locomotive, se precizează în decretul Guvernului de la Kiev.

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a avertizat la finalul anului 2015 că țara sa va impune măsuri similare Rusiei, după ce Moscova a aplicat restricții similare asupra produselor ucrainene începând cu 1 ianuarie.

Embargoul impus de Rusia, aprobat la jumătatea lunii decembrie, vine în contextul în care Ucraina a introdus pe o listă de sancțiuni numeroase bănci, firme din domeniul Apărării și companii aeriene din Rusia, în concordanță cu sancțiunile impuse Rusiei de către UE pe fondul anexării peninsulei Crimeea, fostă provincie ucraineană, imperiului rus.

Restricțiile impuse de Rusia vin și ca replică la acordul de liber-schimb dintre Ucraina și UE care a intrat în vigoare tot de la 1 ianuarie.

Rusia susține că acordul de liber-schimb dintre Kiev și Bruxelles implică riscul „inundării” pieței sale de desfacere cu produse europene, în cazul în care nu ia măsurile necesare protecției comerciale.

La jumătatea lunii noiembrie, Comisia Europeană a anunțat Ucraina că din data de 1 ianuarie 2016 intră în vigoare a doua parte a Acordului de asociere comercială, ce are în vedere crearea și lansarea unei zone de liber-schimb între Ucraina și Uniunea Europeană. Acordul nu are în vedere doar dezvoltarea relațiilor economice, ci și realizarea și implementarea reformelor în domeniul economic și în alte sfere în Ucraina.