Prima pagină » Știri externe » Cum a reușit o localitate din Spania să își reducă cheltuielile cu energia electrică. Este prima inițiativă de acest fel din Europa

Cum a reușit o localitate din Spania să își reducă cheltuielile cu energia electrică. Este prima inițiativă de acest fel din Europa

Cum a reușit o localitate din Spania să își reducă cheltuielile cu energia electrică. Este prima inițiativă de acest fel din Europa
Consumatorii au dreptul să fie compensați automat pentru lipsa continuității alimentării cu energie electrică / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

O localitate din Spania și-a înființat propria cooperativă energetică pentru a reduce valoarea facturilor. Oamenii si-au instalat panouri solare şi împart energia generată, pe principiul solidarităţii, fiind prima cooperativă de acest fel din Europa.

Cooperativa a fost înființată în Realengo, o localitate din Alicante, unde trăiesc câteva sute de familii care au scăpat de economie la curent și nici nu sunt stresate de facturi.

”Nu a trebuit să facem nicio investiție, ca alte comunități vecine care și-au creat propriile instalații energetice. Așa cum e prețul la electricitate acum, o economie de 20 -22% se cunoaște în facturi”, a explicat un reprezentant al cooperativei.

Investiția a fost creată de cooperativa satului, înființată în urmă cu 100 de ani, pentru a genera electricitate în industria textilă.

Pe lângă reducerea cu 50% a facturilor, localnicii beneficiază și de stații de încărcare pentru mașinile electrice, astfel că energia este împărțită solidar între vecini.

”Un vecin care este acasă în timpul zilei, când soarele strălucește, va avea un coeficient de participare mai mare. Însă un vecin care este acasă noaptea poate avea un coeficient mai mare în weekend, când consumul este mai mare”, a explicat Joaquin Mas, directorul cooperativei energetic, potrivit stiri.tvr.ro.

Primăria a cedat mai multe terenuri pentru cele 21 de instalații fotovoltaice și vrea să extindă proiectul la 30.000 de familii din toată comuna, în ciuda legislației care favorizează furnizorii mari de energie.

”Suntem într-o țară unde există anumite companii private care au creat un oligopol, iar acest lobby împiedică crearea unei legislații democratice în domeniul energiei și o concurență reală”, spune Jose Manuel Penalva, primarul din Crevillente.

În acest moment, în Spania există 30 de cooperative energetice.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și