Potrivit CNN, în mare parte, raportul publicat vineri reiterează ceea ce directorul FBI, James Comey, a spus deja în cadrul audierilor din fața Congresului american, inclusiv că mai mult de 72 de e-mailuri trimise de Hillary Clinton prin intermediul adresei sale private de corespondență electronică, conțineau informații clasate și că au existat tentative de pătrundere ilegală pe serverul acesteia, fără a avea dovezile necesare pentru a confirma că aceste tentative au avut succes. Totuși, toate aceste detalii alimentează criticile din jurul lui Hillary Clinton și a echipei sale de campanie, care s-au comportat „extrem de neglijent”, exact așa cum a spus și Comey.
În urma acestui scandal, atacurile venite din partea contracandidatului Donald Trump și a altor republicani s-au intensificat, ei punând e-mailurile trimise de Clinton în legătură cu un tratament preferențial pe care aceasta l-ar oferi celor care sprijină fundația familiei sale. Publicarea raportului de către FBI vine după ce cifrele din sondaje deja porniseră pe un trend descendent pentru Hillary Clinton în raport cu contracandidatul ei.
În continuare, vă prezentăm principalele puncte care sunt detaliate în raportul FBI, dar și modul în care poate acest document să schimbe soarta alegerilor prezidențiale din America.
Implicațiile privind campania pentru alegerile prezidențiale
Publicarea acestor informații de către FBI este de natură să producă o nouă „explozie” pe scena politică. Acest scandal al e-mailurilor cu informații confidențiale alimentează acuzațiile aduse de republicani lui Clinton. Aceștia o caracterizează ca fiind o persoană necinstită, care urăște transparența și căreia îi lipsesc standardele etice atât de necesare cuiva care vrea să stea în Biroul Oval.
Mai mult, informațiile publicate vineri îi permit lui Trump să le sugereze alegătorilor o repetare a lungului șir de scandaluri care au marcat perioada în care Bill Clinton s-a aflat la conducerea SUA și care au afectat-o, implicit, și pe Hillary. „Răspunsurile date de Hillary Clinton la FBI despre serverul de e-mail sfidează buna credință. Am fost absolut șocat să văd că răspunsurile sale sunt în contradicție directă cu ceea ce a declarat în fața poporului american. După ce am citit aceste docuemente, chiar nu înțeleg cum a fost posibil să scape de urmărirea penală”, a spus Donald Trump într-o declarație.
Și președintele Comitetului Național Republican, Reince Priebus, a numit raportul „un rechizitoriu devastator”, care arată lipsa de onestitate și judecată a lui Clinton.
De partea cealaltă, cei care se ocupă de campania lui Hillary Clinton s-au declarat mulțumiți de documentele publicate, admițând că totul s-a produs dintr-o greșeală pentru care canditata și-a asumat răspunderea și că aceste materiale confirmă că nu există nicio bază legală pentru care acuzația să meargă mai departe.
Clinton fusese avertizată privind e-mailurile
În raport este descris și modul în care Hillary Clinton folosea dispozitivele mobile marca BlackBerry. Aceasta a inclus dorința sa de a avea un singur astfel de dispozitiv ca motivare în ceea ce privește utilizarea unei singure adrese de e-mail. Se pare că Clinton încerca să folosească un nou model de telefon doar pentru câteva zile, timp după care s-a întors la cel vechi, invocând faptul că se obișnuise cu el.
Raportul FBI arată că în toată această cauză apar 13 telefoane diferite care ar fi fost folosite cu cele două numere ale lui Hillary Clinton. De asemenea, se pare că aceasta pătrundea cu telefonul în biroul ei, deși nu avea voie, fiind o cameră neautorizată pentru introducerea în ea a dispozitivelor de acest fel. Totuși, cei responsabili cu securitatea în interiorul organismului american au declarat că nu au primi nicio plângere privind comportamentul doamnei Clinton în ceea ce privește utilizarea telefonului mobil.
Lucrul cu informațiile confidențiale
Datele publicate în raportul FBI arată că Hillary Clinton s-a bazat pe ajutorul staff-ului ei atunci când a venit vorba despre informațiile clasate și modul în care trebuia să se lucreze cu ele.
GÂNDUL a scris pe larg despre acest subiect și despre momentul în care Hillary Clinton a scăpat oficial de ancheta în cazul e-mailurilor