„Una dintre campaniile cele mai active și agresive ale momentului este campania Sofacy/APT 28. Biroul Federal pentru Protecția Constituției observă în această campanie indicii ale unui pilotaj statal rus”, anunță BfV.
Campania de atacuri cibernetice a avut ca țintă în special Bundestagul, camera inferioară a parlamentului de la Berlin și a avut ca scop „obținerea de informații strategice”se precizează în comunicatul Biroului Federal pentru Protecția Constituției (BfV), citat de France Presse.
Contraspionajul german a mai precizat că acțiunile nu sunt opera unor persoane particulare sau mici organizații criminale deoarece din indiciile pe care le dețin atacurile „fac parte din operațiuni de o anvergură internațională, iar unele dintre aceste operațiuni s-au desfășurat pe o perioadă cuprinsă între 7 și 11 ani”.
Rețeaua informatică a Bundestagului a fost compromisă în mai anul trecut în urma unui atac cibernetic la care s-a folosit un program malware denumit Sofacy.
Atacul hibrid al Rusiei nu s-a limitat doar la instituțiile guvernamentale, serviciile de informații germane făcând referire și la o „campanie Sandworm” care a avut ca obiectiv sabotajul cibernetic. „Obiectivele atacurilor sunt companiile de telecomunicații, cele din sectorul energetic, precum și universitățile și instituțiile educative”, se mai arată în comunicatul BfV.
La rândul său directorul BfV, Hans-Georg Maasen a declarat că dacă până în prezent atacurile cibernetice de până acum aveau ca scop spionajul și obținerea de informații, „acum serviciile de informații ruse par înclinate către sabotaj”.