Cum a transformat Hillary Clinton audierile despre Benghazi într-o ieșire glorioasă din Departamentul de Stat. VIDEO

Publicat: 24/01/2013, 11:44
Actualizat: 29/07/2014, 22:40

Până să ajungă în fața celor două comisii de politică externă din Senatul, respectiv din Camera Reprezentanților a Statelor Unite, Hillary Clinton a fost atacată din toate unghiurile pe tema atacului asupra consulatului american din Benghazi, Libia. Tragedia din 11 septembrie 2012, în care au murit ambasadorul SUA în Libia, Christopher Stevens, alături de alți trei membri ai misiunii diplomatice americane în această țară, a aruncat Departamentul de Stat american într-una dintre cele mai mari crize ale ultimelor decenii. Stevens a fost primul amabsador american mort la datorie în aproape 35 de ani.

Până miercuri, Hillary Clinton a fost acuzată că a mințit poporul american, că a încercat să mușamalizeze o proastă gestionare a acestei crize din partea Departamentului de Stat. Au fost create diverse teorii ale conspirației și, când, în decembrie, Clinton nu a participat la audierile din Congres pe această temă, fiind în spital, a fost acuzată că se preface că e bolnavă, pentru a scăpa de audieri.

Au fost și victime colaterale, ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, ieșind din ecuația de succesor al lui Hillary Clinton din cauza atacului de la consulat (Rice a fost cea trimisă inițial de Departament la televiziunile americane, unde a descris atacul din Benghazi drept un protest spontan pe tema filmului anti-musulman, când el era un atac terorist). Întrebată de ce a lăsat-o pe Rice să meargă la emisiunile din duminica de după atac, cu toate că nu avea informațiile corecte, Clinton a răspuns sec, confirmându-și, dacă mai era nevoie, dezinteresul pentru aparițiile mediatice în general, televizate în special (dezinteres descris perfect în cartea jurnalistului Washington Post Carl Bernestein, „A woman in carge”): pur și simplu nu o interesează să meargă la emisiunile duminicale.

FOTO: Chip Somodevilla-AFP-Mediafax

Miercuri, însă, într-un maraton de audieri care s-au întins parcursul a aproximativ cinci ore și transmise integral de anumite televiziuni americane de știri, Hillary Clinton s-a prezentat atât în fața Senatului, cât și înaintea Camerei Reprezentanților și a reușit să devină, din acuzat, apărat.

Congresmenii, fie democrați, fie republicani, s-au întrecut în a lăuda prestația fostei primei doamne în cei patru ani în care a condus, cu performanțe fără precedent (a călătorit, de exemplu, peste 1.000.000 de mile, ajungând în 112 țări), diplomația americană. Chiar și cei care au atacat-o dur pe subiectul Libia și-au început rechizitoriul cu un elogiu.

„Patru americani au murit. Ce mai contează acum de ce?!”

„Doamnă Secretar, în numele întregului Comitet (de Afaceri Externe, n.red.), permiteți-mi să îmi exprim bucuria de a vă vedea sănătoasă și să vă spun cât de mult apreciem dorința dumneavoastră de a depune mărturie despre Benghazi înaintea de încheierea mandatului dumneavoastră. Aprecierile noastre se referă și la munca dumneavoastră în serviciul țării noastre”, a declarat republicanul Ed Royce, cel care a condus audierea din Camera Reprezentanților.

De departe cel mai aprins moment al întregii zile a venit după ce senatorul republican John Rohnson a întrebat-o pe Clinton de ce nu i-a întrebat imediat pe cei evacuați de consulat dacă a fost atac terorist sau protest spontan, pentru a nu se mai crea toată confuzia inițială. „Nu am vrut să mă amestec în ancheta FBI”, a fost răspunsul lui Hillary, la care senatorul a replicat: „Bună scuză”. „Nu, este un fapt”, a spus, vizibil iritată, Clinton.

„Nu, nu, nu, nu! Am fost păcăliți că era un protest (…)”, a strigat republicanul, după care Clinton a răbufnit: „Cu tot respectul, adevărul este că patru americani au muri. A fost din cauza unui protest sau a unora care au ieșit la plimbare într-o seară și au decis să pornească la ucis de americani? Ce mai contează, în acest moment, de ce?”.

Fatidicul 1%

În ambele camere ale legislativului american, Hillary a apărat neobosit munca celor de la Departamentul de Stat.

„Să nu uităm niciodată că personalul responsabil de securitatea (misiunilor diplomatice americane, n.red.) au dreptate în 99% din cazuri, în contexte dificile în lume. De aceea, la fel ca predecesorii mei, îmi pun, la propriu, viața în mâinile lor”, a declarat Secretarul de Stat american, la începutul audierii de peste două ore și jumătate din Senat. Clinton a subliniat că, deși este tragic că există acel procent, cum a fost și Benghazi, în care securitatea poate fi defectuoasă, ea este, aproape întotdeauna fără cusur.

Unul dintre principalele argumente aduse de Clinton atât în Senat, cât și în Camera Reprezentanților când a fost criticată că nu își apără suficient de bine oamenii a fost blocarea, în camera inferioară a Conrgesului, unor fonduri existente redirecționate tocmai pentru protejarea americanilor de peste hotare.

„După cum am mai spus-o, îmi asum responsabilitatea (pentru greșelile din Benghazi) și nimeni nu este mai hotărât să îndrepte lucrurile. Mi-am propus să las Departamentul de Stat și țara noastră mai sigure și mai puternice”, a mai declarat Clinton, explicând preț de câteva minute că pașii făcuți atât în primele ore post-atacul din Benghazi, dar și în lunile care au trecut de atunci și în care a existat și un raport al unei comisii independente, ale cărui rezultate și le-a asumat în totalitate.

„Este o problemă personală”

Deși dure, cu multe atacuri și contraatacuri, audierile au fost și emoționante, Hillary Clinton abia reușind să își stăpânească plânsul când a vorbit despre moartea lui Chris Stevens.

„Pentru mine, toată această problemă nu este doar despre politici. Este personală. Am stat alături de președintele Obama și de gărzile care au purtat sicriele acoperite cu steagul noastru (…). Am îmbrățișat mamele, tații, surorile și frații, fiii și fiicele, soțiile rămase să își crească singure copiii”, a povestit, cu vocea gâtuită de emoție, șefa diplomației americane.

La un moment-dat, în ambele audieri, congresmenii chiar au renunțat la întrebări despre cauzele și gestionarea tragediei de la consulatul din Libia și au vrut doar să îi ceară sfaturi Secretarului de Stat sau să îi ureze succes în 2016, aluzie la o potențială candidatură a lui Hillary Clinton la președinție.

La finalul unei lungi zile de audieri, însă, prestația lui Hillary Clinton a fost comentată intens de presa americană și internațională și s-a dovedit a fi o neașteptată ieșire glorioasă din Departamentul de Stat, care va fi condus, cel mai probabil, de senatorul John Kerry.

FOTO: Chip Somodevilla-AFP-Mediafax

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Trucul ieftin necunoscut de șoferi prin care poți evita aburirea parbrizului în anotimpul rece
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Anunțul MAE de ultim moment despre românii dispăruți în Spania, în urma inundațiilor catastrofale
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Lege pentru românii de la bloc. Se montează neapărat la ușă. Asociația de proprietari te...
Scrisoarea secretă trimisă de Băsescu lui Adrian Năstase. Am aflat ce i-a scris
Club Colectiv, la un pas de o nouă tragedie, la 9 ani de la incendiul...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Un studiu sugerează că stelele eșuate ar putea forma planete