Cum afectează răspândirea virusului Zika desfășurarea Carnavalul de la Rio
Carnavalul de cinci zile, marcat prin muzică permanentă, dansuri și parade samba în costume tematice, a început oficial vineri seară, iar autoritățile au recomandat evitarea săruturilor, în contextul în care virusul Zika se poate transmite inclusiv prin salivă.
Primarul orașului Rio de Janeiro, Eduardo Paes, a predat simbolic o cheie aurită a orașului „regelui Carnavalului”, Momo, care a promis un spectacol extraordinar.
„Cu multă fericire, dragoste și pace, declar deschis cel mai tare carnaval de pe Pământ, carnavalul nostru din Orașul Minunat”, a spus „regele Momo” în deschiderea evenimentului la care sunt așteptați aproximativ cinci milioane de turiști.
Ediția din acest an a Carnavalului de la Rio se desfășoară pe fondul preocupărilor privind răspândirea virusului Zika, transmis în principal de o anumită specie de țânțari și care în general nu prezintă simptome, dar există suspiciuni că ar afecta grav femei însărcinate.
Înaintea carnavalului, autoritățile au efectuat un program de eradicare a țânțarilor, care va fi intensificat înaintea Jocurilor Olimpice de Vară, programate în august. Virusul Zika, despre care există suspiciuni că ar provoca microcefalia fătului, reprezintă o urgență privind sănătatea publică la nivel global care necesită o reacție rapidă, a stabilit Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Experții medicali sunt preocupați că virusul Zika se transmite foarte rapid și pe distanțe mari, consecințele fiind devastatoare. OMS avertiza săptămâna trecută că virusul Zika, transmis în principal de țânțari, se propagă „în mod exploziv” în America de Sud, unde în 2016 ar putea fi trei-patru milioane de cazuri. De la depistarea bolii pentru prima dată, în mai 2015, în Brazilia, virusul s-a răspândit în peste 20 de țări, printre care se numără Brazilia, Columbia, Bolivia, Paraguay, Mexic și Venezuela. Trei decese cauzate de virusul Zika au fost semnalate vineri în Columbia.