Cum ar arăta o lume fără refugiați. Personalitați care au marcat lumea și au fost imigranți

Publicat: 02 09. 2015, 17:11

Ar fi o lume întunecată, susține jurnalista CNN Christiane Amanpour care amintește că Albert Einsten, Sigmund Freud sau Marlene Dietrich au fost toți imigranți.

Albert Einstein s-a născut în Germania, pe care a fost nevoit să o părăsească în 1933 pe fondul ascensiunii naziștilor. A emigrat în Statele Unite, stabilindu-se la Princeton, unde a rămas pentru restul vieții. Marlene Dietrich s-a născut și ea tot în Germania, dar a emigrat în SUA.

Născut într-o familie de evrei din Freiburg, Sigmund Freud care se stabilise la Viena a fugit de persecuția nazistă și în 1938 s-a asbilit la Londra unde și-a petrecut tot restul vieții.

Din rândul refugiaților face parte și Medeleine Albright. Familia ei a solicitat azil politic de două ori în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Într-un interviu pentru CNN, Albright își amintește de primirea călduroasă de care a avut parte atunci când avea mare nevoie.

„Am petrecut războiul în Anglia, când naziștii au invadat Cehoslovacia. Se purtau foarte bine cu refugiații. În momentul în care comuniștii au preluat puterea în Cehoslovacia, am plecat în SUA”, povestește Medeleine Albright. În SUA, Medeleine Albright a scris o pagină de istorie devenind prima femeie secretar de stat.

Freddie Mercury, solistul formației rock Queen, s-a născut în Zanzibar, în vremea în care acesta era colonie britanică. La 17 ani, alături de familia sa, a fost forțat să părăsească insula și să se mute în Anglia, în urma revoluției din Zanzibar.

În prezent, Europa se confruntă cu cea mai gravă criză a refugiaților după al Doilea Război Mondial.