Cum ar putea Bitcoin să lase Iranul fără energie electrică. Autoritățile au intrat deja în alertă

Publicat: 23 05. 2021, 17:50
Actualizat: 23 05. 2021, 17:59
Sursă Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ

Bitcoin riscă să-i lase pe iranieni fără energie electrică, astfel că autoritățile au trimis ofiţeri de securitate care să depisteze „fermele” energofage de criptomenede.

Iranul încearcă, astfel, să oprească mineritul ilegal de criptomonede, care a copleşit reţeaua de electricitate a ţării. Așa că a trimis echipe formate din ofiţeri ai serviciului de informaţii în toată ţara, pentru a găsi şi confisca „fermele” care exploatează monedele digitale precum Bitcoin, fără licenţă, scrie Bloomberg, citat de Financial Post.

Ministerul Inteligenţei a ajutat la înfiinţarea de comitete în întreaga ţară pentru a găsi şi confisca „ferme” informatice care exploatează fără licenţă monede digitale precum bitcoin, mai scrie sursa citată.

Creşterea valorii criptomonedelor din ultima perioadă i-a determinat pe tot mai mulţi oameni să mineze pentru a obţine monede virtuale. Succesul Bitcoin şi al altor monede digitale nu este, însă, de bun augur pentru mediul înconjurător, business-ul de „miner virtual” proliferând atât de mult încât începe să ameninţe securitatea energetică a unor naţiuni.

Cu cât echipamentele de minare sunt mai puternice, cu atât creşte mai mult factura la energie electrică, folosită atât pentru a alimenta aparatele, cât şi pentru a le răci, astfel că, minerii de criptomonede caută ţări cu tarife mici pentru acest sector.

Aici intră şi Iranul, ţară care a devenit un magnet pentru minerii Bitcoin, atraşi de tarifele foarte mici pentru energie electrică, ajustate în raport cu puterea de cumpărare locală.

Doar că, odată cu creşterea numărului de „ferme” Bitcoin a crescut şi presiunea pusă pe reţeaua de electricitate a ţării.

Iranul nu mai face faţă consumului mare de electricitate, iar autorităţile au fost forţate să diminueze iluminatul stradal şi chiar să taie curentul la clădirile de birou, potrivit unui comunicat al distribuitorului de energie electrică Tavanir.

De la începutul anului, autorităţile au confiscat sute de computere ascunse în case, garaje abandonate sau unităţi industriale, scrie presa locală.


Citește și:

Bitcoin continuă deprecierea. În ultimele 24 de ore, au dispărut sute de de miliarde de dolari din piaţa criptomonedelor

Escrocheriile cu criptomonede cresc exponențial: Numele lui Elon Musk, folosit de infractori în înșelătorii de peste 2 milioane de dolari

Turbulențe majore pe piața cripto: SUA declanșează o uriașă „vânătoare” de tranzacții cripto ilegale/ Elon Musk destabilizează prețul Bitcoin cu un cuvânt pe Twitter

CRIPTOMONEDE. Cum argumentează Elon Musk decizia de a sista vânzările Tesla pe bitcoin. Piața internațională a monedelor virtuale continuă să crească

Piața criptomonedelor a pierdut 365 de miliarde de dolari, după ce Elon Musk a anunțat că Tesla nu mai acceptă plata în bitcoin