Cum arată CV-ul Corinei Crețu în comparație cu CV-urile celorlalți comisari din LISTA LUI JUNCKER
Jean-Claude Juncker, președintele ales al Comisiei Europene, i-a transmis vineri premierului italian Matteo Renzi, a cărui țară asigură președinția Uniunii Europene, lista comisarilor europeni în rândul cărora se află și europarlamentarul Corina Crețu. Anunțul privind distribuirea portofoliilor urmează să fie făcut la mijlocul săptămânii viitoare. Potrivit declarațiilor oficiale, România vizează portofoliul pentru Politicile Regionale, dar potrivit unei informații publicate de Euractiv, Corina Crețu ar putea primi domeniul ajutorului umanitar, informație infirmată însă de premierul Victor Ponta.
Pentru portofoliul Politicilor Regionale, Corina Crețu intră în cursă cu nume grele. Este vorba, în primul rând, de Vera Jourova, ministru al Dezvoltării Regionale în Cehia, care a deținut și funcția de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, fiind cea care a negociat cu Comisia Europeană finanțările pe fonduri europene. Portofoliul este dorit și de Croația, care l-a nominalizat pe actualul comisar pentru Protecția Consumatorilor, Neven Mimica. În 2001, acesta a fost numit ministru al Integrării Europene, iar în 2011 a fost numit vicepremier responsabil cu politicile interne, externe și europene.
Portofoliul politicilor regionale i s-ar potrivi și comisarului trimis de Polonia, care a nominalizat-o pe Elzbieta Bienkowska, supranumită „eroina fondurilor europene”, pentru că este politicianul responsabil pentru gradul mare de absorbție a fondurilor europene. Totuși, se pare că aceasta este favorită pentru portofoliul Bugetului.
Corina Crețu este europarlamentar din 2007 și a devenit recent vicepreședinte al Parlamentului European. Ca membră a PE a făcut parte din mai multe comisii și delegații. Pe plan intern, între 2005 și 2006 a fost aleasă vicepreședinte al PSD, după ce anterior a fost purtător de cuvânt și consilier prezidențial al lui Ion Iliescu.
Dacă se va confirma informația potrivit căreia Corina Crețu va primi portofoliul pentru ajutor umanitar, ea îl va prelua de la bulgăroaica Kristalina Georgieva, care a ocupat mai multe funcții de conducere în cadrul Băncii Mondiale, instituție al cărei vicepreședinte a devenit în 2008.
LISTA LUI JUNCKER
1. Vytenis Andriukaitis – Lituania
Propunerea Lituaniei pentru Comisia Europeană este Vytenis Andriukaitis, în vârstă de 63 de ani, membru al Parlamentului din 1990. În prezent, este vicepreședintele Parlamentului și președintele Comisiei pentru afaceri europene din cadrul acestuia.
Vytenis Andriukaitis este unul dintre liderii partidului Social Democrat din Lituania, al cărui președinte a fost în perioada 1999-2001. Andriukaitis a candidat pentru cea mai înaltă funcție în stat în două rânduri, în 1997 și 2002. În cadrul activității sale de parlamentar a fost membru și președintele a numeroase comisii. Între 2001 și 2004, cât timp a ocupat funcția de vicepreședinte al Parlamentului, Vytenis Andriukaitis a coordonat și programul de intergrare europeană. În 2012, Andriukaitis a devenit ministrul Sănătății. De asemenea, el este unul dintre autorii Constituției adoptate de Lituania în 1992.
La nivel european, a fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, membru și vicepreședinte al Adunării Baltice, o organizație având ca scop promovarea între parlamentele statelor baltice (Estonia, Letonia și Lituania). Andriukaitis a absolvit Universitea de Medicină Kaunas, profesând mulți ani ca chirurg, dar și Facultatea de Istorie din cadrul Universității din Vilnius.
2. Andrus Ansip – Estonia
Andrus Ansip, 57 de ani, este fostul prim-ministru al Estoniei, funcție pe care a ocupat-o din 2005 până pe 26 martie 2014, când a fost înlocuit de Taavi Rõivas. Din 2004, este, de asemenea, liderul Partidului Reformist Eston, care face parte din coaliția guvernamentală.
Andrus Ansip a absolvit Facultatea de Chimie de la Universitatea din Tartu. Între 1998 și 2004, a fost primar al orașului Tartu, al doilea oraș din Estonia ca mărime. În 2004 a intrat în Parlament și a devenit foarte repede ministrul Economiei, apoi, în 2005, prim-ministru. În 4 decembrie 2013 a devenit cel mai vechi șef de guvern în funcție din Uniunea Europeană.
3. Miguel Aria Canete – Spania
Miguel Aria Canete, 64 de ani, în prezent europarlamentar, a fost de două ori ministru al Agriculturii, Alimentației și Mediului, funcție pe care ultima oară a ocupat-o în perioada 2011-2014. Licențiat în Drept, Miguel Aria Canete a intrat în politică în 1982, când s-a înscris în partidul Alianța Populară.
În 1986 a intrat în Parlamentul European, unde a fost președintele Comisiei pentru Agricultură și Comisiei pentru Politică Regională. În anul 2000, a fost numit ministru al Agriculturii pentru prima oară, în guvernul lui Jose Maria Aznar. Între 2004 și 2008 a fost reprezentantul regiunii Cadiz în Congres (camera inferioară a Parlamentului din Spania), iar din 2008 până în prezent este reprezentantul regiunii Madrid.
4. Dimitris Avramopoulos – Grecia
Dimitris Avramopoulos, 61 de ani, este un politician și diplomat grec, în prezent ministrul Apărării din Grecia. Timp de 8 ani a fost primarul Atenei. A ocupat diverse funcții în mai multe cabinete guvernamentale, fiind inclusiv ministrul Afacerilor Externe.
Între 1980 și 1993 a activat în diplomație. În perioada 1988-1992 a fost consulul Greciei la Liege, a reprezentat Grecia în cadrul Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa, la Viena, iar în 1992 a devenit purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe. În 1993 a renunțat la diplomație și a intrat în politică devenind membru al partidului Noua Democrație și deputat în parlamentul elen, până în 1994. Apoi a devenit primar al Atenei 1994, iar apoi, în 1998 a fost reales din primul tur cu o majoritate istorică. În 2004, după ce partidul său a câștigat alegerile, a devenit ministrul Turismului până în 2006, iar apoi, până în 2009, a fost ministrul Sănătății și Solidarității Sociale. În 2009 a fost ales deputat. Din iulie 2010, este vicepreședintele partidului Noua Democrație. În 2011, a devenit ministrul Apărării, în 2012 a acceptat portofoliul Afacerilor Externe, iar din 2013 este ministrul Apărării.
5. Elzbieta Bienkowska – Polonia
Elzbieta Bienkowska, 50 de ani, este propunerea Poloniei pentru postul de comisar european, unul dintre domeniile avute în vedere fiind este cel al politicii regionale pentru care ar candida și Corina Crețu. În prezent, ea este ministrul pentru Infrastructură și Dezvoltare și vicepremier. În perioada 2007-2013 a fost ministrul Dezvoltării Regionale în Cabinetul de Donald Tusk.
Bienkowska este cunoscută în Polonia drept „eroina fondurilor europene”, fiind politicianul căruia i se datorează absorbția record a fondurilor europene. Până la intrarea ei în cursă, în ultimul moment, bulgăroiaca Kristalina Georgieva era favorită pentru portofoliul Bugetului, pe care se pare că îl va obține.
Bienkowska are o diplomă de master în filologie orientală la Universitatea Jagiellonian, o diplomă post-universitară la Școala Națională de Administrație Publică și un MBA de la Școala de Economie din Varșovia.
6. Alenka Bratusek – Slovenia
Alenka Bratusek, 44 de ani, este prima femeie din Solvenia care a devenit prim-ministru, funcție pe care a deținut-o în perioada martie 2013-mai 2014. După ce a demisionat, și-a format propriul partid, iar la alegerile din iulie a reușit să obțină patru locuri în Adunarea Națională, inclusiv unul pentru ea.
Bratusek a absolvit Facultatea de Științe Naturale și Tehnologie la Universitatea din Ljubljana, și a obținut un master în management la Facultatea de Științe Sociale. Înainte de a intra în politică, a fost timp de 6 ani șefa Direcției pentru Buget din cadrul Ministerului de Finanțe. După ce a fost aleasă în două rânduri consilier local în Kranj, în 2011 a intrat în parlament și a fost președintele Comisiei parlamentare pentru control bugetar. La începutul anului 2013, a fost aleasă președintele partidului Positive Slovenia, după ce fondatorul și liderul partidului a renunțat la toate funcțiile în urma unor acuzații de corpuție. În aprilie 2014, după ce a pierdut șefia partidului, a demisionat și din funcția de prim- ministru și și-a înființat propriul partid.
7. Corina Crețu – România
Corina Crețu, 47 de ani, este membră a Partidului Social Democrat și europarlamentar din 2007 până în prezent. Ea este și vicepreședinte al Parlamentului European.
Absolventă a Facultății de Planificare și Cibernetică Economică, din cadrul Academiei de Studii Economice, Corina Crețu a lucrat ca economist pentru mai multe fabrici din Blaj și București până în 1990. După aceea a devenit jurnalist și a lucrat pentru ziarele Azi, Curierul Național și Cronica Română. Între anii 1992-1996 și 2000-2004 a fost purtător de cuvânt și consilier prezidențial al președintelui României, Ion Iliescu. A fost membru în Comisia pentru Politică Externă a Senatului României și membru titular în Adunarea Parlamentară a OSCE.
Între 21 aprilie 2005 – 10 decembrie 2006, în urma Congresului Extraordinar al Partidului Social Democrat, Corina Crețu a fost aleasă în funcția de vicepreședinte al partidului. Din 27 iunie 2005 până la 1 ianuarie 2007, dată la care a devenit europarlamentar, a fost membru în delegația de observatori ai României la Parlamentul European.
Ca europarlamentar, Corina Crețu a fost membră în următoarele comisii și delegații: Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Delegația parlamentară pentru relațiile cu Statele Unite și Delegația parlamentară pentru relațiile cu Republica Moldova. Totodată, între 2009 și 2014 a deținut funcția de Vicepreședinte al Comisiei pentru Dezvoltare.
8. Valdis Dombrovskis – Letonia
Valdis Dombrovskis a fost prim-ministrul Letoniei din 2009 până în noiembrie 2013, când a demisionat, după ce în urma prăbușirii unui acoperiș dintr-un supermarket au murit 54 de oameni. În perioada 2004-2009 a fost membru al Parlamentului European, după ce fusese ministrul de Finanțe (2002-2004). Dombrovskis a fost un membru a trei comisii în Parlamentului European, printre care și Comisia pentru bugete.
Licențiat în economie și cu un master în fizică, înainte de a intra în politică, Valdis Dombrovskis a lucrat în cercetare și a fost asistent universitar.
9. Kristalina Georgieva – Bulgaria
Kristalina Georgieva, 61 de ani, este actualul Comisar European pentru ajutor umanitar. De profesie economist, Georgieva a ocupat diverse funcții în cadrul Băncii Mondiale, iar în 2008 a devenit vicepreședintele acestei instituții. Georgieva ar putea deveni comisarul european insarcinat cu bugetul european.
10. Johannes Hahn – Austria
Johannes Hahn, 57 de ani, este actualul comisar european pentru Politică Regională. Austriacul și-a început cariera politică în organizația de tineret a Partidului Popular Austriac, al cărui președinte a devenit în 2004. A fost ministrul Științei și Cercetării și ministru interimar al Justiției. Are un doctorat în filozofie obținut la Universitatea din Viena și pentru care a fost acuzat de plagiat.
11. Jonathan Hill – Marea Britanie
Jonathan Hill este șeful Camerei Lorzilor din parlamentul Marii Britanii. Hill a fost nominalizat de către premierul David Cameron care, potrivit presei internaționale, a făcut un lobby intens pentru el. Portofoliul vizat de Cameron inițial a fost cel de comisar pe Economie, însă presa a relatat în ultimele zile că Jonathan Hill ar putea ocupa postul de comisar responsabil cu schimbările climatice și energie. Jonathan Hill a ocupat și funcția de ministru al educației în perioada 2010-2012.
Jonathan Hill este membru al partidului conservator și întrebat de presă despre o posibilă niminalizare pentru un post de comisar european a declarat în urmă cu câteva luni că nu este prea interesat și că nu ar vea să plece din Marea Britanie. Hill și-a împărțit carierea de politician cu cea de lobbist. A început în anii ’80 în cadrul departamentului de cercetare a Partidului Conservator. A devenit apoi secretar de stat pe comerț și sănătate. A fost și consilierul politic al fostului premier John Major și al fostului premier Kenneth Clarke .
Presa britanică a relatat că Hill nu s-a retras din activitatea de lobby fiind încă acționar al unor companii de profil care au contracte cu United Arab Emirates, British Land and Telefonica.
12. Phil Hogan – Irlanda
Phil Hogan a fost nominalizat pentru o funcție de comisar din partea Irlandei. Presa internațională a anunțat că Hogan ar urma să preia portofoliul agriculturii, adică funcția deținută de către Dacian Cioloș până acum. Phil Hogan a fost ministru al Mediului în Irlanda până în iulie anul acesta.
Acesta a mai deținut funcția de ministru al Finanțelor în perioda 1994-1995. A demisionat după ce un membru al cabinetului său a trimis unui jurnalist proiectul de buget înainte ca acesta să fie anunțat public. Până în anii 2000 a deținut mai multe funcții de consilier local sau șef al unor instituții din administrația locală. Presa irlandeză a notat că anul trecut a introdus noi taxe pe imobile în Irlanda.
13. Vera Jourova – Cehia
Vera Jourova a fost nominalizată de Cehia pentru postul de comisar european. Presa cehă a notat că Cehia dorește un potofoliu puternic precum cel pentru dezvoltare regională care este vizat și de România.
Vera Jourova este ministru al Dezvoltării Regionale în Cehia. Este de profesie avocat. A deținut și funcția de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, fiind cea care a negociat cu Comisia Europeană pentru Cehia finanțările pe fonduri europene. Potrivit propriei biografii, a activat și în consulatanță financiară având contracte cu Rusia și alte țări din Europa de Est.
14. Jyrki Katainen – Finlanda
Jyrki Katainen a fost nominalizat de Finlanda comisar pentru Economie și Politici Monetare. Acesta a deținut până luna trecută funcția de premier al Finalndei și a demisionat tocmai pentru a obține funcția de comisar european. Katainen ar urma să preia portofoliul deținut de Oli Rehn, dar presa a notat că va concura pentru această poziție cu Pierre Moscovici, ministrul Finanțelor din Franța.
Este de profesie profesor și a intrat în politică în anii ’90. A deținut funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier, după ce partidul său a ocupat locul doi în alegerile parlamentare din 2007. Din 2011 când partidul său a câștigat alegerile a devenit premier al Finlandei. Are 42 de ani este căstătorit și are doi copii.
15. Cecilia Malmstrom – Suedia
Cecilia Malmstrom este nominalizată de Suedia pentru funcția de comisar european pe Justiție. Ea este cea care ar putea analiza împreună cu specialiștii din comisie progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. În acest moment este comisar european pe Afaceri Interne. Cecilia Malmstrom este unul dintre puținii comisiari europeni care cunoaște România în detaliu, fiind cea care se ocupă și cu politicile privind migrația în interiorul UE.
Înainte să fie comisar european, Malmstrom a fost parlamentar european în perioada 1999-2006, ministru al Afacerilor Europene în Suedia, în perioada 2006-2010. Potrivit propiului CV, are studii aprofundate în științe politice cu specializări politică regională. Referitor la România, comisarul a declarat de mai multe ori că țara noastră este pregătită din punct de vedere tehnic să intre în spațiul Schengen.
16. Neven Mimica – Croația
Neven Mimica este nominalizat de Croația pentru un al doilea mandat de comisar european. Acum deține postul de comisar pentru Protecția Consumatorilor. În 2001 a fost numit ministru al Intergrării Europene. În 2011 a fost numit vicepremier responsabil cu politicile interne, externe și europene. A candidat și la alegerile europene din acest an, dar a decis să nu își preia mandatul preferând funcția de comisar european.
Are 57 de ani, este căsătorit și are studii economice. Înainte să devină specialistul Croației în politici UE a avut și o carieră diplomatică ocupând diverse funcții în cadrul ambasadelor din Ankar și Cairo.
17. Carlos Moedas – Portugalia
Carlos Moedas este nominalizarea Portugaliei pentru un post de comisar european. Acum deține funcția de secretar de stat în cadrul guvernului portughez. Este de profesie inginer și are un CV impresionant.
În 2000 a obținut un MBA de la Universitatea Harvard. A lucrat pentru Goldman Sachs. A studiat ingineria în Paris. Presa a relatat că Jean-Claude Juncker a solicitat ca Maria LuÃs Albuquerque, ministrul de Finanțe al guvernului portughez, să fie nominalizat din partea Portugaliei.
18. Pierre Moscovici – Franța
Pierre Moscovici este nominalizarea Franței pentru postul de comisar european pentru Economie. A fost până recent ministru al Finanțelor în Franța și în perioada 1997 – 2002 a deținut funcția de ministru al Afacerilor Europene.
Directorul campaniei prezidențiale a lui Hollande, Pierre Moscovici, născut la 16 septembrie 1957, la Paris, a fost raportorul pentru România al Parlamentului European. Tatăl său, profesorul de psihologie socială Serge Moscovici, s-a născut în România în 1925, și a fost activist al Partidului Comunist Român în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El a părăsit țara în 1947 și a ajuns în Franța un an mai târziu.
19. Tibor Mavracsics – Ungaria
Tibor Mavracsics este vicepremier și ministru al Administrației Publice și Justiției în Guvernul Ungariei. De profesie avocat, el a absolvit cursurile Universității ELTE în 1990. Zece ani mai târziu și-a finalizat studiile doctorale la aceiași universitate, unde a fost ales și „profesorul anului 2007” de către colectivul de studenți. Mavracsics a promovat totodată și examenul magistraturii maghiare, fiind numit judecător în 1992. Politicianul face parte din partidul Fidesz – Alianța Civică Maghiară, iar din 2006 conduce această formațiune.
În perioada 2006-2010 a fost ales în Parlamentul de la Budapesta. În această perioadă a fost liderul grupului parlamentar Fidesz, dar și membru în comisia pentru afaceri constituționale și judiciare.
El este căsătorit și are doi copii.
20. Gunther Oettinger – Germania
Gunther Oettinger a fost comisar european pentru Energie, iar de la 1 iulie ocupă funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene. Oettinger face parte din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) condusă de cancelarul Angela Merkel, fiind afiliat la Popularilor Europeni.
El a fost guvernator al statului german Baden-Wurttemberg în perioada 2005-2010 și președinte al CDU Baden-Wurttemberg între aceiași ani.
Oettinger și-a început cariera politică la organizația de tineret a CDU pe care a ajuns să o conducă între anii 1983 și 1989.
Totodată, el a făcut parte din legislativul german vreme de 26 de ani, în perioada 1984-2010. Înainte de a se dedica vieții politice, Oettinger a fost avocat și CEO al unei companii de audit și consultanță fiscală.
Politicianul are 60 de ani și un fiu.
21. Maros Sefcovici – Slovacia
Maros Sefcovici este licențiat în Economie, însă și-a completat studiile la institute și universități de prestigiu din lume, printre care Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova, Universitatea de Vară din Perpignan sau Institutul Hoover al Universității americane Stanford.
Cariera sa politică a început în 1990, când a devenit consultant în cadrul ministerului de Afaceri Externe. În 1999 a fost numit ambasador al Slovaciei la Tel Aviv, Israel. În 2004 a ajuns la Bruxelles, în calitate de reprezentant permanent al Slovaciei în Uniunea Europeană. Din martie este europarlamentar.
Sefcovici are 48 de ani, este căsătorit și are trei copii. El este pasionat de sport și de biografii.
22. Christos Stylianides – Cipru
Din martie 2013, Christos Stylianides este purtător de cuvânt al președintelui cipriot Nicos Anastasiades. De altfel, Stylianides a fost și cel care a coordonat programul de guvernare al președintelui. El a fost ales în 2006 membru în Camera Reprezentanților din Parlamentul de la Nicosia, mandat reconfirmat în 2011, când a fost reales pentru perioada 2011-2016.
Stylianides este de profesie chirurg dentar. El a făcut studii postuniversitare în Anglia și America (Școala de Guvernanță JFK și Universitatea Harvard), fiind specializat în științe politice, relații internaționale și studii europene.
Stylianides are 56 de ani, este căsătorit și are un fiu.
23. Marianne Thyssen – Belgia
Marianne Thyssen, propunerea Belgiei pentru Comisia Europeană, are 58 de ani și este membră a Parlamentului European din 1991. Thyssen este vicepreședinte a Partidului Popular European și face parte din Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor din cadrul Parlamentului European. Face parte din formațiunea politică Creștin-Democrată și Flamandă din Belgia.
24. Frans Timmermans – Olanda
Frans Timmermans este un politician și diplomat olandez care ocupă funcția de ministru al Afacerilor Externe în cabinetul Rutte II (2012-prezent).
Anterior, el a fost a membru în cadrul Camerei Reprezentanților din Parlamentul olandez. După alegerile generale din 2006 a devenit secretar de stat pentru Afaceri Externe în Cabinetul Balkenende IV, fiind însărcinat cu afaceri europene, funcție pe care a deținut-o până în februarie 2010, când a căzut guvernul ca urmare a retragerii susținerii din partea Partidului Laburist. După alegerile din 2010, Timmermans a revenit în Parlament, iar în 2012, ca urmare a coaliției dintre Partidul Laburist și Partidul pentru Liberate și Democrație, politicianul a fost numit ministru al Afacerilor Externe.
El este căsătorit și are patru copii.
25. Karmenu Vella – Malta
Karmenu Vella este unul dintre cei mai longevivi membri ai Parlamentului din Malta. El face parte din Partidul Laburist. Vella are studii superioare în domeniul arhitecturii și a ingineriei civile, precum și un master în turism. Înainte de a se dedica administrației publice, el a deținut mai multe funcții de conducere. Vella a intrat în politică în 1968 când a făcut parte din organizația de tineret a Partidului Laburist. În 2011, el a fost însărcinat cu punerea la punct a campania electorală pe care partidul urma să o adopte în 2013, la alegerile generale.
În 1976, el a contestat alegerile parlamentare și a devenit ulterior cel mai tânăr membru al legislativului din Malta. De-a lungul timpului a fost numit de patru ori în funcții de ministru. Între 1981 și 1984 a fost ministru al Lucrărilor Publice, în perioada 1984-1987 a deținut portofoliul Industriilor, între 1996 și 1998 a fost ministru al Turismului. În martie anul trecut a fost investit din nou ca ministru al Turismului, post pe care l-a părăsit în momentul în care a fost numit comisar european desemnat.
26. Margrethe Vestager – Danemarca
Margrethe Vestager, 46 ani, reprezintă Partidul Social Liberal din Danemarca. Ea a fost membru al Parlamentului danez în perioada 2001-2007, fiind numită lider de grup parlamentar al partidului său. Pe 3 octombrie 2011, Vestager a devenit viceprim-ministru și ministru pentru afaceri economice și interne în guvernul Helle Thorning-Schmidt.
La finele lunii trecute, Thorning-Schmidt a anunțat că Vestager va demisiona din executivul danez pentru a devenit comisar european.
Cât câștigă și ce beneficii are un comisar european
Salariul unui comisar european este, începând cu 1 iulie 2012, de aproximativ 21.000 de euro brut. La inslatare, comisarii europeni primesc o indemnizație reprezentând două salarii de bază. Toate costurile cu deplasările sunt decontate, iar indemnizația pentru locuință reprezintă 15% din salariul de bază.
De asemenea, timp de 3 ani de la încetarea mandatului, un comisar european primește o indemnizație reprezentând 40-65% din salariu în funcție de vechimea în muncă, în anumite condiții. Suma este impozabilă. În plus, cei care ocupă funcția de comisar european primesc pensie începând cu vârsta de 65 de ani, care nu poate depăși însă 70% din salariul de bază. Suma este, de asemenea, impozabilă.
Ce este și ce rol are Comisia Europeană
Comisia Europeană este echivalentul guvernului unei țări. Ea nu reprezintă interesele statelor membre, ci pe ale Uniunii în ansamblul său. Propune acte legislative și gestionează punerea în aplicare a politicilor europene și modul în care sunt cheltuite fondurile UE. Cei 28 de comisari, câte unul din fiecare stat membru, trasează direcțiile politice ale Comisiei pe durata mandatului lor de 5 ani. Dincolo de propunerea de proiecte legislative Parlamentului și Consiliului și gestionarea bugetului UE, prin alocarea de fonduri, CE aplică dreptul european (împreună cu Curtea de Justiție) și reprezintă Uniunea Europeană la nivel internațional – ex: negocierea acordurilor dintre UE și alte țări. În acest context, probabil cea mai importantă negociere de care se va ocupa Comisia lui Juncker va fi TTIP, acordul comercial și economic cu SUA care, dacă va fi semnat, va fi cel mai mare din istorie.
Chiar dacă Comisia Europeană reprezintă interesele Uniunii Europene și, în consecință, comisarii reprezintă Uniunea, și nu statele din care fac parte, este foarte important pentru fiecare stat ce comisar trimite la Bruxelles și pentru ce portofoliu, deoarece un portofoliu important poate fi un indicator al greutății acelui stat la masa negocierilor europene.
Comisia își desfășoară activitatea în conformitate cu principiul responsabilității colective. Astfel, deciziile sunt luate în mod colectiv de către Colegiul comisarilor, care sunt responsabili în mod colectiv în fața Parlamentului European.
Comisarii nu au putere de decizie individuală, cu excepția cazului în care sunt autorizați de Comisie să ia măsuri în nume propriu, în zona lor de responsabilitate. În acest caz, se angajează responsabilitatea politică și juridică a Comisiei.
Președintele joacă un rol important pentru că este cel care definește direcția de politică, alocă portofolii pentru fiecare dintre comisari (piață internă, politică regională, transport, mediu, agricultură, comerț, etc) și poate, în orice moment, schimba portofoliile lor. Colegiul stabilește obiectivele strategice și programul de lucru anual.
Comisarii prezintă propunerile lor Colegiului, care, în general, deliberează prin consens.