În inima pădurilor dense ale Letoniei se află ce a mai rămas dintr-un oraș sovietic abandonat, care a fost cândva o bază secretă, în perioada Războiului Rece.
Înființat în atmosfera tensionată a anilor 1960, Skrunda-1 a fost construit pentru a găzdui operatorii unui sistem radar de avertizare timpurie, conceput pentru a detecta rachetele care ar fi putut veni din Occident.
Timp de decenii, orașul a fost învăluit în mister, însăși existența lui fiind negată de autoritățile sovietice.
La apogeul său, Skrunda-1 era o comunitate plină de viață, autonomă, cu tot ce ar putea avea nevoie un oraș mic: școli, magazine, un spital și blocuri arată The Sun.
Cu toate acestea, orașul nu a fost nici pe departe unul tipic. Locuitorii săi erau toți militari și membri ai familiilor acestora, trăind sub supraveghere constantă și reglementări stricte, așa cum se obișnuia în fosta Uniune Sovietică.
Viața în Skrunda-1 se învârtea în jurul sistemelor radar uriașe care se profilau deasupra orașului, antenele acestora dominând panorama orașului. Noaptea, luminile de la aceste instalații făceau ca localitatea să pară de pe altă lume, notează sursa citată.
În 1991, dizolvarea Uniunii Sovietice a marcat începutul sfârșitului pentru Skrunda-1, localitate aflată la aproximativ 150 de kilometri de capitala noii țări ex-Sovietice, Riga.
Pe măsură ce Letonia și-a recâștigat independența, secretele odată ascunse ale orașului au început să fie dezvăluite.
Armata rusă a continuat să opereze stația radar până în 1998, dar pe măsură ce realitățile geopolitice s-au schimbat, importanța localității a scăzut.
În cele din urmă, într-un act simbolic care marchează sfârșitul unei ere, turnurile radarului au fost demolate.
Lăsat în paragină, Skrunda-1 și-a început declinul, ajungând, în cele din urmă, istorie.
Natura a început să pună stăpânire asupra fostului oraș, buruienile răsărind prin crăpăturile din beton și copaci crescând liberi în ceea ce odată au fost locuri de joacă și curți.
Clădirile, acum goale, dar cândva locuite de zeci de familii, zac acum tăcute, cu ferestrele sparte.
În ciuda faptului că a devenit o localitate-fantomă, Skrunda-1 nu a fost uitată în totalitate.
Exploratorii urbani și pasionații de istorie se aventurează ocazional în rămășițele orașului, atrași de liniștea din zonă și de istorie.
Clădirile goale sunt pline cu rămășițe care arată trecutul localității: jucării pentru copii, uniforme vechi și afișe propagandistice decolorate, mai arată sursa citată.
Sursă imagini: Profimedia