Prima pagină » Știri externe » Cum arată un „interviu de angajare” la Al Qaeda: „Pe cine trebuie să contactăm în cazul în care deveniți martir?”

Cum arată un „interviu de angajare” la Al Qaeda: „Pe cine trebuie să contactăm în cazul în care deveniți martir?”

Printre documentele găsite în ascunzătoarea teroristului Osama bin Laden, s-a aflat și un document al departamentului de "resurse umane".

„Vă rugăm să introduceți informațiile cu acuratețe și sinceritate. Scrieți clar și lizibil. Numele, vârsta, starea civilă”, relevă „cererea de angajare” în cadrul Al Qaeda. O altă întrebare este: „Doriți să executați o misiune sinucigașă?”, potrivit The Independent.

Documentul face parte dintr-o serie de 103 materiale declasificate, redactate chiar de Bin Laden, pe măsură ce „lațul” s-a strâns în jurul celui mai căutat terorist din lume, după atacurile de la 11 septembrie 2001, comise în SUA.

Dincolo de angajări, Osama bin Laden s-a ocupat cu propria culturalizare și din biblioteca acestuia nu lipseau cărți scrise de Noam Chomsky, unul dintre marii critici ai politicii străine americane.

Bin Laden a citit cu nesaț și „Obama”s Wars”, cartea scrisă de celebrul jurnalist Bob Woodward, care descrie insurgența trupelor americane în Afganistan în 2009.

Viitorii martiri erau nevoiți să-i furnizeze lui bin Laden datele de contact ale rudelor lor, pentru eventualitatea în care noii „angajați” participau la misiuni „fără întoarcere”.

Recrutarea de candidați jihadiști a reprezentat o activitate dificilă pentru bin Laden, dacă ținem cont de faptul că teroristul a locuit în ultimii ani din viață ascuns în Pakistan. Mai mult, bin Laden le permitea candidaților să redacteze documentele de recrutare în altă limbă, dacă nu vorbeau araba.

Funcționând exact ca un departament de resurse umane, Al Qaeda le recomandă candidaților să nu discute între ei despre informațiile individuale furnizate în cererile de recrutare și să se adreseze, în schimb, „fratelui supraveghetor direct”.

Al Qaeda le solicita candidaților un istoric al familiei lor, inclusiv numele tatălui și bunicilor, ocupația tatălui, numărul membrilor familiei și informații despre eventualele pseudonime sau porecle. De asemenea, jihadiștii aspiranți erau rugați să furnizeze date despre angajatorii din trecut, cazier și implicarea în alte organizații teroriste.

Bineînțeles că bin Laden era interesat și de cei cu rude în străinătate, care puteau oferi „o mână de ajutor” în vederea organizării unor atacuri teroriste în statele respective. Un lucru amuzant este faptul că bin Laden dorea să știe și ce „pasiuni” au candidații săi și dacă preferă literatura sau știința.

Documentul a fost recuperat în data de 2 mai 2011 de trupele americane, imediat după ce l-au ucis pe teroristul Osama bin Laden în urma unei misiuni asupra fortăreței teroristului din orașul pakistenze Abbottabad. Soldații au recuperat, totodată, zeci de scrisori adresate de bin Laden familiei sale și unor conducători din al Qaeda, scrie Daily Mail.

 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și