Prima pagină » Știri externe » Cum are grijă Franța de sănătatea mentală a copiilor și adolescenților în plină pandemie COVID-19

Cum are grijă Franța de sănătatea mentală a copiilor și adolescenților în plină pandemie COVID-19

Cum are grijă Franța de sănătatea mentală a copiilor și adolescenților în plină pandemie COVID-19
Copiii și adolescenții se confruntă cu probleme de sănătate mentală pe fondul pandemiei COVID-19 și a restricțiilor impuse din această cauză / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Președintele Franței Emmanuel Macron a promis în mod public că elevii și copiii vor avea acces gratuit la consultații psihologice în timpul pandemiei COVID-19.

Copiii cu vârsta cuprinsă între trei și 17 ani vor avea dreptul la 10 ședințe gratuite cu un psiholog dacă au prescripție medicală. Sănătatea mentală a tinerilor a devenit o problemă prioritară în timpul crizei de sănătate și unul dintre motivele pentru care Franța a întârziat impunerea restricțiilor naționale în martie, transmite euronews.com.

Sănătatea mentală a copiilor, o problemă prioritară

„Astăzi avem o problemă de sănătate care îi afectează pe copiii și adolescenții noștri, care se adaugă epidemiei”, a declarat Emmanuel Macron miercuri, 14 aprilie.

Președintele francez a susținut că închiderea școlilor și a activităților a fost „foarte traumatică pentru tinerii noștri” și a anunțat că programul se va desfășura pe durata crizei de sănătate – pandemia COVID-19.

Emmanuel Macron a vorbit peste trei ore cu îngrijitori, pacienți și familii la o unitate de psihiatrie pediatrică.

„Vedem apariția a ceva ce nu am experimentat în timpul primului lockdown, o anxietate și angoasă în rândul celor mai tineri, care se reflectă în cifre”, a mai exdplicat președintele Franței.

Potrivit sondajelor efectuate de Santé Publique France, procentul francezilor care raportează anxietate sau depresie a crescut brusc de la primul lockdown, afectând aproape o treime (31%) din populație.

Pandemia COVID-19 a dus la creșterea numărului de urgențe psihiatrice

Psihiatrii spun că decesele celor dragi bolnavi de COVID-19, întreruperile constante ale vieții normale și educației, precum și viitorul nesigur au avut efecte devastatoare asupra sănătății mintale a unui număr alarmant de copii și adolescenți.

Medicii au raportat, de asemenea, creșteri ale urgențelor psihiatrice care implică tineri, inclusiv tentative de sinucidere, auto-vătămare, atacuri de panică și alte simptome de angoasă mentală.

Confruntate cu această cerere, serviciile de psihiatrie a copiilor din Franța, care au funcționat mult timp cu un număr redus de oameni, susțin că sunt copleșite.

Emmanuel Macron a promis că vor fi discutate mai multe măsuri structurale la conferința privind sănătatea mintală programată pentru această vară.

La începutul lunii aprilie, guvernul a lansat o campanie publică pentru a încuraja francezii să „vorbească” despre starea lor psihologică și pentru a le reaminti de existența serviciului online și telefonic.