Prima pagină » Știri externe » Cum au evoluat conflictele din ORIENTUL MIJLOCIU în 2024. Starea de RĂZBOI se accentuează în regiune

Cum au evoluat conflictele din ORIENTUL MIJLOCIU în 2024. Starea de RĂZBOI se accentuează în regiune

Cum au evoluat conflictele din ORIENTUL MIJLOCIU în 2024. Starea de RĂZBOI se accentuează în regiune

Războiul dintre Israel și Hamas a deschis calea conflictelor în Orientul Mijlociu, unele mai vechi, altele mai noi: de la blocarea canalului Suez și până la căderea regimului Bashar Al-Assad, operațiunile israeliene în Liban sau bombardamentele constante în Gaza, anul 2024 a fost plin de evenimente belicoase.

După ce Israelul a declanșat operațiunea militară contra Hamas în octombrie 2023, ca urmare a invaziei insurgenților radicalizați, situația la nivel regional a degenerat. La începutul anului, rebelii Huthi din Yemen, susținuți de Iran, au paralizat principala rută maritimă de transport internațional, care face legătura dintre Europa și Asia: Canalul Suez.

Atacurile repetate ale Huthi au determinat transportatorii să ocolească Africa pe la Capul Bunei Speranțe, pe o rută mai lungă și costisitoare. Deși atacurile s-au diminuat, datorită coaliției de apărare maritimă susținută de SUA și Marea Britanie, pericolul rămâne prezent în regiune.

Tensiunile dintre Iran și Israel se acutizează

Deși o confruntare directă dintre Iran și Israel pare probabilă, cele două țări nu și-au declarat război în mod oficial.

Iranul finanțează rebelii din Yemen, Gaza și Liban împotriva Israelului. Cu toate că în luna octombrie iranienii au lansat un baraj de rachete, sistemul antiaerian israelian Iron Dome a respins atacul.

Atacul cu rachete balistice a fost o pedeapsă minimă pentru Israel. A fost o ripostă legală și legitimă după crimele comise de Israel”, declara la acel moment, ayatollahul Ali Khamenei.

Conflictul din Gaza se revarsă în Liban

De la eliminarea țintelor strategice, atacul pagerelor sau bombardamentele repetate lansate contra insurgenților radicalizați în Gaza, Israel declară război Hezbollah și demarează o intervenție militară limitată în Liban.

În pofida criticilor primite pe plan internațional, oficialii israelieni au motivat că riposta este necesară pentru a putea garanta securitatea statului. Pe 26 octombrie, armata israeliană a efectuat „atacuri precise” asupra unor ținte militare din Iran, ca răspuns la „atacurile continue ale regimului din Iran și ale aliaților săi împotriva Israelului”.

Armistițiul cu Hezbollah aduce o pace fragilă

Situația volatilă de la granița dintre Israel și Liban nu s-a diminuat după încheierea unui armistițiu între părțile beligerante.

Mai mult, deși observatorii internaționali acuză armata israeliană de încălcări ale acordului, aceasta motivează acțiunile prin aruncarea vinovăției pe mișcările de trupe operate de militanții Hezbollah în zona tampon.

Căderea regimului al-Assad în Siria schimbă dinamica tensiunilor regionale

Războiul civil de 13 ani din Siria pare că se apropie de final. Fuga președintelui Bashar al-Assad în Rusia, după ce trupele rebele susținute de Turcia au învins armata statului, pe fondul lipsei de motivație și a unei înțelegeri tacite între generalii sirieni, care și-au retras sprijinul pentru conducător.

Îndepărtarea de la putere a lui Assad nu schimbă momentan situația din Siria, care încă se chinuie să încheie luptele dintre diferitele grupuri armate și să aducă o pace durabilă, pentru a permite statului să-și desfășoare activitățile într-un cadru normal.

Discuțiile dintre Israel și Hamas pe tema unui acord evoluează

În ultimele zile, la Doha au avut loc negocieri indirecte între Israel şi Hamas, cu medierea Qatarului, Egiptului şi Statelor Unite, reînviind speranţa unui acord.

Vreau să vă spun delicat că există anumite progrese în sensul unui acord. Iar motivele progreselor sunt următoarele: în primul rând, liderul Hamas, Yahya Sinwar, nu mai este printre noi. În al doilea rând, Hamas spera că Hezbollah și Iranul vor veni în ajutorul lor, dar își pansează rănile. Iar Hamas primește tot mai multe lovituri. Dar există progrese. Nu știu cât vor mai dura negocierile, dar noi facem eforturi”, a transmis Benjamin Netanyahu.

Problema ostaticilor israelieni rămâne punctul central al acestor discuții. Găsirea unei soluții echitabile pentru ambele părți ar putea fi un prim pas către semnarea unui acord de pace.

Atacul Hamas în Israel pe 7 octombrie 2023 a dus la moartea a cel puţin 1.208 persoane, majoritatea civili. Dintre cele 251 de persoane răpite în acea zi, 96 se află în continuare în Gaza, dintre care 34 au fost declarate moarte de armata israeliană.

Peste 45.000 de palestinieni au fost ucişi în campania militară israeliană, ca represalii, majoritatea civili, potrivit unor date ale Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas din Gaza, considerate fiabile de ONU.

Conflictele şi războaiele se înmulţesc, violenţa creşte, la fel și decesele în rândul civililor. Bilanţul din 2024 confirmă tendinţa ultimilor ani de a se recurge la soluţii belice ca răspuns la problemele unei lumi în schimbare, care încearcă să se acomodeze la o nouă ordine internaţională.


CITEȘTE ȘI:

Rebelii HOUTHI, „ultimul supraviețuitor” din Axa Răului condusă de Iran. Rachete cu rază lungă de acțiune și drone, trimise împotriva Israelului

Turcia cooperează cu noul lider al SIRIEI /Erdogan condamnă operațiunile Israelului pe teritoriul sirian

Presă: Soția lui Bashar al-Assad ar fi cerut DIVORȚUL. Moscova neagă acest lucru

Autor
Cine este Anghel Ion? Un tânăr redactor, aflat la început de carieră. Scrie cu pasiune pe subiecte ce țin de sport, cultură, economic și relații internaționale. Este mereu în pas cu ... vezi toate articolele

Citește și