Cum i-a ajutat „Big brother” pe americani să dejoace un atentat la Capitoliu: „Nu l-am fi descoperit niciodată fără acest program”

Publicat: 16 01. 2015, 13:43

„Nu l-am fi descoperit niciodată fără programul FISA și fără capacitatea noastră de a colecta informații referitoare la persoane reprezentând o amenințare iminentă”, le-a spus Boehner unor jurnaliști.

„Statul nostru nu-i spionează pe americani, dacă americanii nu fac lucruri care să ne alerteze forțele de ordine în legătură cu o amenințare iminentă”, a spus republicanul. „Conducătorii forțelor noastre de ordine și aceste programe ne-au ajutat să oprim această persoană înainte să comită o crimă atroce”, a adăugat el.

Edward Snowden a dezvăluit în iunie 2013, prin intermediul presei, că Agenția Națională americană pentru Securitate (NSA) colecta un volum uriaș de date despre apelurile telefonice efectuate în interiorul Statelor Unite, declanșând o mișcare de reformare a aparatului american de supraveghere, fără rezultat încă.

Programul de supraveghere telefonică are la bază un articol de lege (Foreign Intelligence Surveillance Act – FISA) care încadrează ascultările în lupta împotriva spionajului sau terorismului pe teritoriul american. Articolul, amendat după atacurile de la 11 septembrie, este considerat prea permisiv de către criticii NSA, dar urmează să expire în iunie, când Congresul îl poate abroga, amenda sau prelungi în forma în care se află.

Declarația lui John Boehner reprezintă o încurajare pentru congresmenii aliați NSA și ostili reformelor ample.

Departamentul Justiției a anunțat miercuri arestarea în Ohio (nord) a lui Christopher Cornell, în vârstă de 20 de ani, pentru tentativă de ucidere a unor funcționari și deținere ilegală de arme de foc.

Potrivit FBI, suspectul a creat conturi de Twitter sub numele de Raheel Mahrus Ubaydah și a postat „comunicate, înregistrări video și alte conținuturi” în semn de susținere față de organizația jihadistă Statul Islamic (SI).

Abordat de către un colaborator FBI, începând din 2014, suspectul i-a spus că el îi „considera pe membrii Congresului drept inamici și că avea intenția să efectueze un atac la Capitoliu, în Washington”.

Potrivit aceluiași document, Cornell a cumpărat miercuri „arme semiautomate și aproximativ 600 (de piese de) muniție, cu obiectivul de a se duce la Washington și de a ucide angajați care munceau înăuntrul sau în jurul Capitoliului”. El a fost arestat imediat după ce a cumpărat aceste arme.