În aceea zonă sensibilă, forțele americane îi susțineau pe aliații kurzi, o populație care i-a fost loială Americii de-a lungul anilor. Practic, Washingtonul i-a permis unui aliat mai puternic, Turcia, să atace un alt aliat al SUA.
Kurzii sunt un grup etnic din nordul Orientului Mijlociu. În întreaga lume există, potrivit Foxtrot Alpha, 25-35 de milioane de kurzi. Cei mai mulți trăiesc în Turcia, Irak, Siria și Iran. Alte câteva milioane locuiesc în Vestul Europei și Asia Centrală.
Kurzii au un puternic simț al identității. Au propria limbă și o dorință arzătoare de a avea propria țară.
Cu ajutorul americanilor, kurzii au ocupat nordul Siriei, țară paralizată de un război civil și de expansiunea Statului Islamic. Foarte mulți kurzi trăiesc în Turcia, stat în care reprezintă 15-18% din populație. Ankara a controlat acest grup etnic cu o mână de fier. De aceea, au fost mai multe revolte ale kurzilor în Turcia
În acest context a luat naștere Partidul Muncitorilor din Kurdistan (Parti Karkerani Kurdistan, PKK), definit, în funcție de cine este persoana pe care o întrebi, ca organizație militantă, grup terorist sau luptători pentru libertate.
Astfel de sute de ani există conflicte între Turcia, grupurile de kurzi sau PKK.
Războiul civil din Siria și expansiunea Statului Islamic au dus la înarmarea mai multor grupuri etnice și religioase, printre care și kurzii din Siria. Aceștia și-au schimbat, în 2015, numele în Forțele Democratice Siriene (Syrian Democratic Forces, SDF). SDF a fost un partener loial al SUA în regiune și a luptat împotriva grupării Stat Islamic.
Turcia nu vede cu ochi buni alianța dintre SDF și SUA. Ankara crede că orice grup kurd puternic este periculos. De aceea, Turcia a făcut o incursiune în nordul Siriei în 2016, sub pretext că luptă cu Statul Islamic. Cu această ocazie a atacat și grupuri de kurzi.
Înainte de decizia din 7 octombrie 2019 a lui Trump, circa 2.000 de soldați americani se aflau în nordul Siriei, între kurzi și turci, pentru a preveni un conflict între aceștia. După retragerea forțelor americane și după ce Ankara a primit undă verde pentru o acțiune militară de la Washington, pe hârtie împotriva grupării Stat Islamic, Turcia a declanșat o ofensivă împotriva SDF. Asta deoarece Statul Islamic este aproape învins, mai ales după uciderea recentă a liderului Abu Bakr al-Bagdadi.
Trump și-a motivat decizia prin faptul că le-a oferit sume masive de bani și echipamente kurzilor pentru a lupta alături de SUA împotriva Statului Islamic. Potrivit lui, kurzii și turcii se luptă de zeci de ani, iar el a oprit acest conflict timp de aproape trei ani. „Este timpul pentru noi să ieșim din aceste războaie fără sfârșit, multe dintre ele tribale, și să ne aducem soldații acasă”, a scris președintele american pe Twitter.
După retragerea forțelor americane, kurzii au pierdut rapid zeci de kilometri pătrați de teritoriu în favoarea turcilor și a grupurilor arabe aliate ale acestora din regiune. De situație ar putea profita și Statul Islamic. Kurzii au 11.000 de membri ai oprganizației prizonieri. Aceștia ar putea scăpa și forma noi grupuri teroriste.
Un alt beneficiar este guvernul Siriei, care a recâștigat, de asemenea, teren pierdut. Indirect este o victorie și pentru Rusia, aliată cu regimul președintelui Bashar al-Assad. Mai mult, Rusia a devenit o putere influentă în Orientul Mijlociu, după această retragere a americanilor. Dovadă că președintele Vladimir Putin a făcut, după o lungă pauză, o vizită în Arabia Saudită, un aliat foarte apropiat al SUA.