Prima pagină » Știri externe » Cum îi afectează pe copii noua tulpină de Covid-19. Explicațiile unui medic OMS

Cum îi afectează pe copii noua tulpină de Covid-19. Explicațiile unui medic OMS

Cum îi afectează pe copii noua tulpină de Covid-19. Explicațiile unui medic OMS

Noua tulpină de Covid-19 din Marea Britanie nu afectează copiii mai mult decât adulţii, dar virusul se transmite la fel de repede şi în cazul celor mici, spune Maria Van Kerkhove, medic în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Dr. Maria Van Kerkhove, citată de Mediafax, explică la ce să trebuie să fie atenți părinții pentru a descoperi din timp dacă micuții au simptome de infecţie cu noua tulpină de COVID-19.

„La copiii foarte mici boala este foarte uşoară şi ei nu au atât de multe simptome ca adulţii. Unii copii pot prezenta simptome gastro-intestinale, precum diaree sau vărsături, dar uşoare. Însă majoritatea copiilor tind să aibă infecţie asimptomatică, ceea ce înseamnă că nu au deloc simptome”, transmite medicul OMS.

Medicul OMS spune că studiile realizate în Regatul Unit arată că mulţi copii s-au infectat cu noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, însă şcolile erau deschise, iar interacţiunea celor mici a favorizat răspândirea bolii. Dacă respectă regulile de distanţare socială şi cele sanitare, copiii sunt protejaţi, mai spune dr. Maria Van Kerkhove.

Şi oamenii de ştiinţă se uită la modul în care se transmite virusul, la boala pe care o provoacă şi, din fericire, până acum aceste variante nu par să provoace boli mai severe în niciun grup de vârstă. Prezentarea bolii arată la fel, şi severitatea arată la fel ca şi la celelalte variante de SARS-CoV-2 care circulă. În ceea ce priveşte transmisia, la varianta de virus care a fost identificată în Regatul Unit s-a observat o creştere a transmisibilităţii la toate grupele de vârstă. Aceasta include o transmisie sporită şi în rândul copiilor mici”, a mai spus Maria Van Kerkhove.

INSP a anunțat în ce situație copiii intră în carantină, chiar dacă părinții sunt vaccinați împotriva COVID-19

Copiii care călătoresc cu părinţii vaccinaţi în ţări unde incidenţa cazurilor de COVID-19 este ridicată vor sta în carantină zece zile la întoarcerea în România, întrucât prezintă riscul de a răspândi boala, a declarat medicul Florentina Furtunescu de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, marți, la Guvern!

Această întrebare are un răspuns care variază în funcţie de situaţia epidemiologică din ţările unde călătoresc familiile cu copii. În orice caz, dacă, să spunem, o familie călătoreşte cu un copil într-o ţară cu incidenţă ridicată a COVID-19, la întoarcerea în România, copilul prezintă riscul de a răspândi boala. El este un vector, de aceea el trebuie ţinut în carantină timp de zece zile şi unul dintre părinţi trebuie să stea cu copilul. Acestea sunt, să spunem, implicaţiile de natură populaţională ale călătoriei”, a spus medicul, citat de Agerpres.

Medicul pediatru Mihai Craiu, despre copiii care stau în casă: „Am văzut o mulțime de manifestări…”

Medicul pediatru Mihai Craiu avertizează că pandemia are efecte negative asupra copiilor și spune că deschiderea școlilor este un lucru bun, dacă va fi posibilă.

Craiu relatează despre cazuri de copii care au suferit stări de rău sau chiar leșin, deși fizic erau foarte sănătoși: au fost doar manifestări ale traumelor psihice care ies acum la suprafață. Izolați în pandemie, adolescenții încep să aibă inclusiv „idei suicidale”.

Mihai Craiu a precizat că redeschiderea școlilor pentru cei mici ar fi un lucru benefic, deoarece statul acasă îi afectează profund.

Am văzut o mulțime de manifestări, de la leșin, ticuri, nevroze, importate fie de la bunicii cu care stau mult timp, fie de la lipsa socializării, fie pur și simplu de la excesul de ecrane. Pentru că trebuie să ne gândim și pe termen mediu: copiii care interacționează numai cu un device digital – și când nu le place ceva schimbă – au alt antrenament emoțional decât când au peer review, când trebuie să convingă alt copil. Deci pur și simplu le facem rău copiilor noștri expunându-i unui mediu steril de conflicte, de emoții pozitive, de tot ce se întâmplă în mod normal la școală sau la grădiniță”, a declarat Mihai Craiu marți seară, la DIGI 24.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și