Chat-bot pentru coruperea alegătorilor / Cum încearcă OLIGARHUL Ilan Șor să-i convingă pe oameni să voteze împotriva aderării Republicii Moldova la UE

Chat-bot pentru coruperea alegătorilor / Cum încearcă OLIGARHUL Ilan Șor să-i convingă pe oameni să voteze împotriva aderării Republicii Moldova la UE
Foto: Facebook/Ivan Guci
Publicat: 30/09/2024, 17:30
Actualizat: 30/09/2024, 20:30

Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, a lansat un apel către alegători să se ferească de „hoți, fugari și bandiți”, în cadrul unei campanii electorale agitate înainte de alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană, programate pentru 20 octombrie. Declarațiile vin pe fondul controverselor generate de oligarhul prorus Ilan Șor, care a promis plata a 29 de dolari alegătorilor care votează „nu” la referendum, potrivit Reuters.

Apelul ministrului moldovean evidenţiază o campanie din ce în ce mai agitată pentru apropiatele alegeri prezidenţiale. Concomitent cu scrutinul prezidenţial, alegătorii sunt invitaţi să ia parte la un referendum privind modificarea Constituţiei pentru a permite Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, să solicite aderarea la Uniunea Europeană.

Ilan Șor a creat un chat-bot pentru a corupe alegătorii din Moldova

Condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova și aflat la Moscova, Ilan Șor a lansat o campanie de influențare a referendumului. El a lansat un chat-bot pe Telegram, unde fiecare persoană înregistrată va primi „sarcini”. Potrivit lui Şor, chat-botul „a reunit deja peste 800.000 de patrioţi din întreaga ţară”.

Vreau să angajez oameni, ambasadori ai lui Ilan Şor, în problema referendumului. Pentru asta trebuie să vă înregistraţi în chat-botul nostru. După aceasta să urmaţi cu stricteţe sarcinile pe care le veţi primi prin intermediul acestui chat-bot. Este important să convingeţi cât mai mulţi oameni din secţia voastră de votare. Vă vom oferi toate argumentele necesare (…)

În primul rând, după înregistrare veţi primi 500 de lei moldovenești ( 29 de dolari ) în contul vostru pe care îl vom deschide imediat după înregistrare. Pe parcursul a trei săptămâni veţi primi sarcini. Fiecare sarcină va fi plătită. Veţi primi plata a doua zi după îndeplinirea sarcinii. În cazul în care aţi lucrat bine şi în secţia voastră de votare majoritatea oamenilor au votat „împotrivă”, bonusul pe care îl veţi primi personal de la mine, pe cardul vostru, va fi de 5.000 de lei moldovenești (287 dolari), a afirmat Şor pe Telegram.

Pe lângă cei 500 de lei la înregistrare, echipa lui Șor promite „2.000 de lei (115 dolari) pentru îndeplinirea sarcinilor minime” și „5.000 de lei – dacă în secția dumneavoastră de votare majoritatea sunt împotriva UE și au ales candidatul nostru”. Echipa lui Șor nu a precizat despre ce „candidat” este vorba.

Ilan Şor, aflat la Moscova, a înfiinţat blocul electoral Pobeda (Victoria), căruia i-a fost interzis să participe la alegerile din 20 octombrie.

Autoritățile de la Chișinău au înăsprit, în iulie, sancțiunile pentru alegătorii care vor accepta bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, alimentare sau servicii pentru a favoriza sau defavoriza un anumit candidat electoral. Coruperea alegătorilor în campania electorală prevede amenzi între 25.000 și 37.500 de lei moldovenești.

Ministrul Andrei Spînu a criticat strategia oponenților pro-UE, acuzându-i de folosirea banilor pentru a cumpăra voturi și răspândirea de minciuni despre Uniunea Europeană. Într-un mesaj pe Telegram, Spînu a îndemnat cetățenii să fie vigilenți: „Ei folosesc propaganda pentru a speria oamenii cu povești mincinoase. Să nu le dăm crezare hoților, fugarilor și bandiților.”

Maia Sandu, care denunţă invazia Rusiei în Ucraina şi consideră Moscova drept una dintre cele mai mari ameninţări cu care se confruntă Republica Moldova, le-a transmis alegătorilor, într-un discurs rostit sâmbătă, să fie atenţi la fraude.

Mincinoșii încearcă acum să ne intimideze și să ne oblige să luăm alte decizii decât cele pe care le dorim. Nu trebuie să-i lăsăm să ne decidă soarta, a afirmat Maia Sandu.

În ultimele zile, au fost vandalizate cu vopsea clădiri aparţinând radiodifuzorului de stat din Republica Moldova, Curţii Supreme şi altor două instituţii. Poliţia a pus  incidentele pe seama unui grup antrenat la Moscova pentru a destabiliza alegerile prezidențiale.

Președintele actual, Maia Sandu, are prima șansă în fața celor 10 candidați la alegerile din 20 octombrie, un recent sondaj creditând-o cu aproximativ 27% dintre opțiuni. De asemenea, 56% dintre alegătorii deciși susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce 34% se opun.

CITEȘTE ȘI:

R. Moldova în atenția internațională înainte de alegerile PREZIDENȚIALE și referendum / Misiune a APCE pentru evaluarea climatului politic

Rețeaua oligarhului Ilan ȘOR, descoperită de autoritățile de la Chișinău. Pregăteau destabilizări și coruperea votanților la alegerile prezidențiale

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri