Cum își vor mări americanii de patru ori forțele din Europa și unde le vor poziționa. Reacția Rusiei
Ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute, a explicat într-o teleconferință că începând din 2017 SUA vor trimite în Europa echipamente și armamente care vor fi amplasate majoritar în Vestul Europei, pentru a fi folosite rapid în caz de luptă sau de criză în care NATO este implicată. Spre deosebire de echipamentele și trupele trimise până acum de SUA în Europa, inclusiv în România și pe întreg flancul estic al Alianței, în vederea antrenamentelor comune cu aliații, noile echipamente au rolul de a asigura infrastructura și logistica necesare unei intervenții rapide.
„SUA vor finanța un set substanțial de echipamente militare prepoziționate, aici în Europa. Nu este ceva nou pentru aliații noștri europeni, care au găzduit multe echipamente de-ale noastre în Războiul Rece, dar acum vom aduce un comandament de divizie pe care-l vom prepoziționa în Europa, echipamente pentru o brigadă de armată, o brigadă de artilerie și alte echipamente de susținere – auxiliare la cele de divizie. Deci vom prepoziționa echipament care va consolida reacția noastră rapidă, dacă va fi nevoie în cazul unei crize. Ele nu vor fi folosite pentru antrenamente, ci vor fi stocate mai ales în țările din Vest, în jurul nodurilor de transport, unde ele pot fi legate rapid de trupe trimise din SUA și trimise în nord, sud, est sau vest, în funcție de infrastructura de transport. Deci avem echipamentele pentru antrenament (trimise încă de anul trecut – n.r.) și cele anunțate acum, care vor fi stocate pentru o eventuală luptă”, a explicat Douglas Lute.
Oficialul american a mai spus că, din bugetul mărit de patru ori pentru Inițiativa Europeană de Reasigurare, care ar urma să fie aprobat de Congres, din 2017 SUA vor intensifica și prezența trupelor americane rotaționale prezente în Europa: „Vom mări rotația trupelor americane în Europa. În ultimii doi ani, am rotit o brigadă de armată la 6 luni, deci timp de 6 luni aveam o brigadă americană care venea în Europa și se antrena alături de aliații noștri. Inițiativa anunțată săptămâna trecută va dubla această prezență, deci de anul viitor vom avea o brigadă care va sta un an întreg”.
Lute a precizat că în prezent SUA lucrează cu 6-8 țări aliate pentru a obține invitații din partea acestora, care să permită prezența echipamentelor și trupelor americane pe teritoriile lor și să stabilească locații pentru stocarea acestor echipamente. „SUA nu aduc echipamente militare pe teritoriul altei țări fără o invitație„, a spus oficialul american.
Rusia amenință cu represalii, SUA dă asigurări că echipamentele vor sta în Vest
Reacția Rusiei nu s-a lăsat așteptată, după ce Pentagonul a anunțat săptămâna trecută că solicită Congresului un buget de 3,4 miliarde de dolari, de patru ori mai mare decât cel din acest an, pentru sporirea prezenței trupelor sale în Europa.
„Sunt sigur că oricine înțelege că aceste pregătiri pe care NATO le-a efectuat de-a lungul frontierei noastre nu pot rămâne fără un răspuns militaro-tehnic„, a declarat luni Aleksandr Grușko, ambasadorul Rusiei la NATO, pentru postul Rossia-24. El nu a precizat însă care ar putea fi aceste măsuri.
Cu toate acestea, marți, ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, a subliniat de mai multe ori că aceste echipamente noi nu vor fi amplasate în apropierea graniței de Est a Alianței.
„Totul este în conformitate cu Acordul NATO-Rusia, în ciuda a ce susțin alții, dar greșesc. Acest acord permite îmbunătățirea infrastructurii și echipamentelor. Acestea sunt trupe rotaționale, nu permanente, iar majoritatea vor fi poziționate în Vestul Europei, nu în Est”, a declarat ambasadorul Lute.