Prima pagină » Știri externe » Cum justifică Barack Obama măsura de verificare a registrelor telefonice ale agenției Associated Press

Cum justifică Barack Obama măsura de verificare a registrelor telefonice ale agenției Associated Press

Cum justifică Barack Obama măsura de verificare a registrelor telefonice ale agenției Associated Press
Președintele SUA, Barack Obama, a justificat acțiunea procurorilor de solicitare a registrelor apelurilor telefonice ale agenției Associated Press, explicând că unele scurgeri de informații secrete în presă "puteau pune în pericol viețile oamenilor", relatează AFP.

Președintele SUA, Barack Obama, a justificat acțiunea procurorilor de solicitare a registrelor apelurilor telefonice ale agenției Associated Press, explicând că unele scurgeri de informații secrete în presă „puteau pune în pericol viețile oamenilor”, relatează AFP.

Obama a admis însă că este necesar să se ajungă la o stare de echilibru între imperativele siguranței naționale și protejarea libertății de exprimare.

De asemenea, președintele a subliniat că are în continuare „încredere totală” în procurorul general Eric Holder.

Reince Priebus, președintele Consiliului național de conducere al Partidului Republican din SUA, a cerut demisia lui Eric Holder pe fondul scandalului referitor la monitorizarea registrelor telefonice ale jurnaliștilor agenției Associated Press.

Procurorul general Eric Holder a explicat marți că autoritățile din SUA au decis monitorizarea apelurilor telefonice ale agenției Associated Press pentru că era un caz „foarte grav”, care expunea riscurilor „cetățeni americani”, fiind vorba de informații despre un complot al rețelei Al-Qaida. „A fost vorba de scurgeri de informații privind un presupus complot orchestrat de rețeaua teroristă Al-Qaida, o situație dintre cele mai grave, dacă nu cea mai gravă de când lucrez în justiția americană, din anul 1976”, a explicat secretarul american al Justiției.

Agenția de presă americană Associated Press a denunțat o „intruziune masivă și fără precedent” a Departamentului Justiției, care a confiscat registre cu date privind conversații telefonice efectuate de aproximativ 100 de jurnaliști AP. Datele au fost obținute de procurori, la începutul acestui an, de la companii de telefonie și vizează convorbirile telefonice efectuate de jurnaliști AP în perioada aprilie – mai 2012. Procurorii au recurs în mod legal la solicitarea registrelor de apeluri pentru depistarea unei surse – probabil un oficial din serviciile de securitate sau din cadrul Administrației federale – care a dezvăluit informații secrete despre dejucarea unui complot terorist organizat de o celulă Al-Qaida din Yemen. Datele colectate vizează în principal linii telefonice ale sediilor agenției AP din New York, Washington DC și Hartford (statul Connecticut).

Potrivit CNN, mandatul de colectare a datelor privind registrele de apeluri a fost emis de procurorul general adjunct James Cole, dat fiind că procurorul general Eric Holder s-a recuzat. Într-o scrisoare deschisă adresată lui Eric Holder, directorul AP Gary Pruitt a denunțat „o intruziune masivă și fără precedent” în activitățile unei companii media, explicând că ancheta ar viza un material jurnalistic publicat în mai anul trecut despre „o operațiune CIA în Yemen care a împiedicat, în primăvara anului 2012, un complot al organizației Al-Qaida ce avea ca scop detonarea unei bombe într-un avion cu destinația Statele Unite”.