Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a postat vineri pe Facebook mărturia unora dintre pompierii români care luptă cu flăcările în Grecia.
Aceștia spun că gesturile de mulțumire ale localnicilor sunt emoționante și că mulți dintre locuitorii din zona unde se află pompierii români le mulțumesc acestora pentru ajutor.
„Ne-au mișcat gesturile localnicilor… Am mers în Grecia să ajutăm, însă am primit mult mai mult! Nu ne așteptam la așa o mare recunoștință. Ne bucură sufletul să vedem cum ne privesc, cum ne dau «Bună ziua» și ne zic «Mulțumesc!».
Toți cei care ne-au ieșit în cale s-au oferit să ne sprijine, ne-au adus tot timpul apă rece, care valorează foarte mult după câteva ore de stat în preajma flăcărilor”, se arată în mesajul de pe pagina IGSU.
Un gest care i-a mișcat pe pompierii români a fost cel al unui copil, care i-a vizitat vineri dimineață.
Acesta a venit cu plăcinte și porumb fiert, drept mulțumire că salvatorii români îi protejează satul.
„O mare surpriză a fost făcută de un copil, care i-a vizitat în această dimineață pe colegii noștri. A venit cu plăcinte și porumb fiert, drept mulțumire pentru că îi protejau satul.
În aceste ultime zile a fost depus un efort considerabil din partea pompierilor pentru limitarea propagării incendiilor, însă au avut parte și de momente cu o mare încărcătură emoțională, care le-a dat putere și i-a făcut să treacă peste clipele de epuizare. Mulțumim, Grecia!”, mai scriu pompierii.
Pompierii români au intrat în a șasea zi de luptă cu incendiile puternice de vegetație care afectează Grecia.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) anunță că vineri dimineață, pompierii români acționează în zona localităților Metochi și Kalyvia, unde intervin cu șase mașini de stingere, două cisterne și o dronă.
Sprijinul internațional pe care România îl acordă autorităților din Grecia s-a realizat în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul elen prin Mecanismul European de Protecție Civilă. Totodată, important de menționat este faptul că România participă pentru prima dată la o misiune internațională specializată pe incendii. Modulul de intervenție este reprezentat de pompieri salvatori delegați din 13 județe și din partea ISU B-IF, USISU, IGSU.
Astfel, ajutorul din partea României este format din 108 pompieri salvatori cu 23 de autospeciale (6 autospeciale de stingere incendii de pădure, 2 cisterne, 1 centru de comandă, 4 containere Multirisc, 1 autocamion, 1 autocar de intervenție, 2 microbuze, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă).
Misiunea salvatorilor români este programată să dureze 10 zile, cu posibilitatea de prelungire, dacă autoritățile elene vor solicita acest lucru.