Cum le mulțumește Arabia Saudită pe femeile care vor carieră: face un oraș doar pentru ele
Arabia Saudită are planuri de construcție a unui oraș nou, numai pentru femei, în încercarea de a le sprijini pe cele care doresc să lucreze, în condițiile în care numai 15% dintre femeile din această țară sunt prezente pe piața de muncă, relatează dailymail.co.uk.
Legea din Arabia Saudită nu interzice femeilor să muncească, însă codul islamic Sharia, care se referă la chestiuni ca politica, economia, justiția, dar și la aspecte ale vieții personale, de la rugăciune și post, la sex, igienă și regim alimentar, pune pe primul loc rolul femeii de soție și mamă.
Se crede că Autoritatea saudită pentru proprietate industrială (Modon) are acum în sarcină să armonizeze situația de pe piața muncii din țară cu cea din restul lumii moderne, astfel că acest oraș controversat, aflat în faza de proiectare, ar urma să fie construit începând de anul viitor.
Autoritățile speră că vor încuraja astfel femeile care își doresc o carieră, fără a sfida legile islamice care guvernează țara.
Totodată, municipalitatea din Hafuf, aflat în estul țării, speră să atragă investiții de 500 de milioane de riali (107 milioane de euro, n.r.) și să creeze aproximativ 5.000 de locuri de muncă pentru femei, în industriile textilă, farmaceutică și alimentară.
Guvernul dorește să facă în așa fel încât femeile să aibă un rol mai activ în dezvoltarea țării, prin crearea de slujbe pentru acestea, în special pentru tinere.
„Sunt convins că femeile își pot dovedi eficiența în multe feluri în industriile care se potrivesc cel mai bine intereselor, naturii și abilității lor”, a declarat directorul general adjunct al Modon, Saleh Al-Rasheed, pentru cotidianul saudit al-Eqtisadiah.
Marile orașe industriale din Arabia Saudită au deja fabrici deținute de femei, precum și companii în care personalul include o mică parte din populația feminină din orașele respective.
În noul oraș, vor exista companii conduse de femei și linii de producție la care vor lucra exclusiv femeile.
Din această vară, femeile au început să înlocuiască bărbații angajați în magazinele de parfumuri și produse cosmetice, la doar o jumătate de an după ce i-au înlocuit pe bărbații angajați în magazinele de lenjerie.
Însă în ciuda anumitor progrese înregistrate, drepturile femeilor din Arabaia Saudită sunt în continuare limitate prin legea islamică, ele fiind lipsite de anumite libertăți fundamentale, prezente în cultura occidentală.
În septembrie 2011, regele Abdullah a anunțat că femeile vor putea vota și candida la alegeri începând din 2015, însă Arabia Saudită este în continuare singura țară din lume în care femeile nu au dreptul să conducă autovehicule.
Totodată, Comitetul Internațional Olimpic a trebuit să depună mari eforturi pentru a convinge autoritățile saudite să trimită, pentru prima dată, sportive la Jocurile Olimpice. Astfel, două sportive saudite, Wojdan Shaherkani, la judo, și Sarah Attar, la atletism, au participat la JO 2012 de la Londra, marcând această premieră.
Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro