În 2017, Curtea Supremă din Spania a emis un mandat internațional de arestare pe numele lui Puigdemont, care a fost ulterior retras pentru a evita o decizie a autorităților belgiene de a-i acorda azil politicianului catalan.
Carles Puigdemont se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcția de șef al executivului Cataloniei.
Universitatea din Copenhaga a anunțat, vineri, că Puigdemont va participa la un eveniment organizat de către departamentul pentru științe politice, intitulat „Catalonia și Europa, la o răscruce pentru democrație? Dezbatere cu Carles Puigdemont”.
Avocatul fostului lider al guvernului regional din Catalonia a declarat că riscurile privind arestarea clientului său în Danemarca sunt „ridicate”, dar consideră că autoritățile daneze nu vor pune în aplicare un mandat de reținere. Procuratura din Copenhaga a anunțat că va analiza evoluția acestei situații, fără a oferi informații suplimentare.
La 17 ianuarie, cele mai importante două partide proindependență din Catalonia au anunțat că îl vor nominaliza pe fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont pentru funcția de premier al regiunii autonome din nord-estul Spaniei. La 19 ianuarie, Puigdemont a declarat că noile tehnologii îi permit să guverneze regiunea catalană, chiar dacă se află la Bruxelles.
În replică, premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat că guvernul central de la Madrid va menține controlul direct asupra Cataloniei în cazul în care fostul lider Carles Puigdemont va fi votat din nou în fruntea guvernului regional. Puigdemont este acuzat de răzvrătire și rebeliune de către justiția spaniolă, fiind emis un mandat de arestare pe numele lui.
Potrivit unui raport al avocaților guvernului de la Madrid, orice candidat la conducerea Cataloniei trebuie să fie prezent în momentul votului din Parlament, care ar putea avea loc cel mai devreme la 31 ianuarie.