Prima pagină » Știri externe » Cum poate afecta economia japoneză conflictul din Marea Galbenă cu China

Cum poate afecta economia japoneză conflictul din Marea Galbenă cu China

Disputa teritorială dintre Japonia și China ar putea duce la contracția economiei nipone în trimestrul al patrulea și la o scădere a excedentului contului curent, din cauza declinului exporturilor și a relațiilor turistice cu statul chinez, potrivit JP Morgan, relatează Bloomberg.

Disputa teritorială dintre Japonia și China ar putea duce la contracția economiei nipone în trimestrul al patrulea și la o scădere a excedentului contului curent, din cauza declinului exporturilor și a relațiilor turistice cu statul chinez, potrivit JP Morgan, relatează Bloomberg.

Conflictul legat de apartenența unor insule din Marea Chinei de Est va avea un impact de 0,8 puncte procentuale asupra PIB-ului Japoniei în ultimul trimestru, se arată într-un raport al analiștilor Masaaki Kanno și Masamichi Adachi.

Cei doi anticipează că economia japoneză se va contracta cu 0,8% față de trimestrul al treilea, față de stagnarea prognozată anterior.

Cearta pe insulele revendicate de ambele state, cele mai mari economii asiatice, pune în pericol relații comerciale de 340 de miliarde de dolari, înaintea unei schimbări de putere în China și a unor posibile alegeri generale în Japonia, în acest an.

Cei mai afectați sunt producătorii de automobile. Companiile nipone au suspendat activități de marketing și au închis fabrici din China, ca urmare a protestelor masive cauzate de decizia statului japonez de a cumpăra mai multe insule nelocuite din Marea Chinei de Est, revendicate și de China. Livrările Mazda Motor în China, de exemplu, au scăzut luna trecută cu 35%.

„Odată cu creșterea rolului Chinei la nivel mondial, acest stat a devenit tot mai important în comerțul internațional japonez. Se mențin numeroase incertitudini, iar riscul de escaladare a conflictului nu poate fi exclus, dar presupunem că acesta va scădea odată cu venirea unor noi guverne în cele două țări”, au scris analiștii JP Morgan.

Morgan Stanley și BNP Paribas au anticipat deja o contracție a economiei japoneze în ultimele două trimestre ale acestui an.

Cel mai grav conflict diplomativ dintre cele două țări după 2005 ar putea accelera scăderea excedentului contului curent al Japoniei, consideră analiștii, anticipând că acesta ar putea să dispară înainte de sfârșitul lui 2014.

Exporturile Japoniei au scăzut cu 5,8% în august, față de aceeași perioadă a anului trecut, al treilea declin lunar consecutiv, livrările către China coborând cu 9,9%, iar cele către Uniunea Europeană cu 22,9%.

Vânzările Mitsubishi Motors în China au coborât cu 63% în septembrie, față de intervalul similar din 2011, în timp ce livrările Toyota Motor s-au redus în august cu 50%, potrivit publicației Yomiuri.

Disputa a provocat anularea a 40.000 de rezervări pentru cursele All Nippon Airways între Japonia și China, a anunțat compania luna trecută.

JP Morgan estimează un declin de 70% al numărului de turiști chinezi care vor vizita Japonia în acest trimestru, comparativ cu media înregistrată în primele trimestre din 2011 și 2012.

Economia Chinei ar putea la rândul ei să fie afectată negativ, fiind posibilă o accelerare a diversificării activităților companiilor japoneze în Asia.

Citește și