Prima pagină » Știri externe » Cum poate face Brexitul din Italia victimă colaterală

Cum poate face Brexitul din Italia victimă colaterală

Cum poate face Brexitul din Italia victimă colaterală
În timp ce mai toată lumea avertiza că ieșirea Marii Britanii din UE ar fi catastrofală pentru economia britanică, liderii europeni asigurau că Uniunea va supraviețui. Pentru Wolfgang Münchau, editorialist la Financial Times, lucrurile stau cu totul altfel.
El este convins că Brexitul va avea pentru Regatul Unit un efect negativ neutru spre moderat, dar devastator pentru UE. Iar Italia joacă rolul central în scenariul apocaliptic al lui Münchau.
 
Următorul referendum din UE va fi în Italia, în octombrie, scrie edito­ria­lis­tul. Votul nu va fi despre Uniune, ci des­pre reformele constituționale ale pre­mie­rului Matteo Renzi. Italianul face un joc nu mai puțin riscant ca acela prin ca­re David Cameron a făcut posibil Brexitul.
 
El cere italienilor să accepte mai multe reforme care ar trebui să simplifice sistemul politic. Propunerile sunt raționale. Însă italienii văd în refe­ren­dum o oportunitate pentru un vot antiguvern. Renzi a promis că va demisiona dacă pierde. Dacă o va face, va fi o eroare de judecată monumentală de amploarea celei făcute de Cameron. Sondajele de  opinie arată un mic avans al taberei „Da”, dar Brexitul a arătat că sondajele nu pot fi de încredere. Frus­trările italienilor sunt multe. Renzi ar putea pierde, caz în care fie va demisiona imediat, fie va cere alegeri pentru 2017.
 
Implicațiile Brexitului pentru Italia sunt extrem de tulburătoare din trei motive. În primul rând, impactul economic nu poate fi ignorat. Economia italiană își revine anemic după o recesiune lungă. Votul britanic va avea un efect semnificativ asupra creșterii în zona euro, dar pentru Italia aceasta înseamnă revenirea la un ritm de creștere de sub 1%. Apoi, sunt băncile italiene, care au un deficit mare de capital. O schemă recentă de recapita­lizare a sistemului a fost o dezamăgire. Singurele opțiuni de salvare rămase sunt un program sub Mecanismul European de Stabilitate, căruia Renzi i se va opune cu siguranță, și o lungă listă de reguli ale UE despre politică concurențială și bailouturi bancare.
 
În al treilea rând, și cel mai important, impactul politic al unui referendum pierdut va fi dezastruos. Fie Renzi își ține promisiunea și demi­sio­nează, fie organizează alegeri.
 
Partidul care va beneficia cel mai mult va fi, probabil, Mișcarea Cinci Stele, o formațiune populistă, anti-establishment. Beppe Grillo, liderul partidului, a reamintit zilele trecute că vrea un referendum cu privire la apartenența Italiei la zona euro.
 
Așa cum au arătat alegerile locale din Roma și Torino, partidul lui Grillo nu trebuie subestimat.
 
Citește în continuare pe ZF.