Cum se pregătesc germanii să facă față unei ierni fără gaze de la ruși. Radiatoarele electrice, la mare căutare în magazine
În pragul unei ierni fără gaze de la ruși, germanii caută tot felul de soluții pentru a depăși această criză energetică. Printre altele, achiziționarea de radiatoare electrice s-a dovedit a fi alegerea făcută de mulți nemți, însă companiile de utilități trag un semnal de alarmă în acest sens.
Concret, utilizarea la scară largă a radiatoarelor electrice ar putea suprasolicita reţeaua electrică a Germaniei, agravând și mai mult criza energetică.
Vânzări record, dar oamenii nu văd pericolul
Agenția Reuters scrie că numeroși consumatori casnici s-au aprovizionat cu încălzitoare electrice cu ventilator, inclusiv dispozitive portabile. Informațiile au la bază cifrele de vânzări ale magazinelor de specialitate.
Frenezia cu care se caută radiatoare și alte dispozitive similare este cauzată de temerile că Rusia va sista definitiv exportul de gaze naturale către Europa la începutul iernii.
Directorul general al Asociaţiei germane a utilităţilor de energie şi apă, BDEW, a explicat pentru cotidianul Handelsblatt care este pericolul: clienții s-ar putea trezi cu facturi de energie şi mai mari decât în prezent dacă nu folosesc dispozitivele cu moderaţie!
„Se poate ajunge și la suprasolicitarea reţelei electrice, de exemplu atunci când, într-o parte a oraşului, multe gospodării îşi pornesc radiatoarele în acelaşi timp, într-o noapte rece de iarnă” – Kerstin Andreae, directorul BDEW
Pe de altă parte, ziarul Tagesspiegel scrie că utilizarea în exces a radiatoarelor electrice poate provoca pene de curent locale.
Potrivit datelor furnizate de firma de cercetare GfK, germanii au cumpărat 600.000 de dispozitive electrice de încălzire în prima jumătate a anului 2022, în creştere cu aproape 35% faţă de anul precedent.
Europa caută soluții la criza energetică
La fel ca multe alte state din Uniunea Europeană, și Germania caută soluții la criza energetică. Autoritățile de la Berlin încearcă să ofere sprijin consumatorilor casnici, dar mai ales industriilor împovărate de o nouă creştere a preţurilor energiei.
Astfel, cancelarul Olaf Scholz a promis că utilizatorii industriali vor fi primii incluși pe lista raționalizării energiei, în cazul unui deficit, iar gospodăriile private vor fi scutite de orice reduceri.
Rusia a oprit livrările prin conducta de gaze naturale Nord Stream 1, decizie ce practic a aruncat în aer piața energetică europeană.