Cum sunt mobilizați cetățenii moldoveni la vot: „Nu-i lăsa pe alții să-ți aleagă muzica!”

Publicat: 28 11. 2014, 20:17

Ce au în comun muzica și votul? Nu ne place când alții le aleg pentru noi. Pe un astfel de mesaj și-a construit Asociația Promo-LEX, un ONG din Republica Moldova, o campanie de mobilizare a cetățenilor moldoveni la vot, în cadrul alegerilor legislative de duminică.

„S-ar putea să nu-ți placă viitorul pe care ți-l alege altul. Pe 30 noiembrie, vino la alegeri. Votează. Alege viitorul”, este finalul unuia dintre clipurile din campanie.

Fiecare clip are alte personaje. Iată două exemple: tinerii care nu vor ca alții să decidă ce muzică ascultă ei, dar, în proporție de 72%, îi lasă pe ceilalți să le decidă viitorul și nu merg la vot; femeile, cărora li se amintește că încă sunt bărbați care nu sunt de părere că ele au aceleași drepturi ca ei, iar acești bărbați merg la vot, spre deosebire de ele.

„Părinții și buneii lor sunt cetățeni ai R. Moldova și fiecare dintre ei, indiferent de proveniența etnică, are dreptul să decidă viitorul copilului său”, este finalul unui clip în care sunt prezentați copii din Moldova cu părinți de diferite etnii.

Mai jos, patru clipuri din campania Asociației Promo-LEX, care face parte din  Programului pentru Consolidarea Alegerilor Transparente în Moldova și este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID).

Alegerile legislative de duminică sunt, într-adevăr, foarte importante pentru R. Moldova. Pe de-o parte, ele vor decide configurația viitorului Parlament, a următorului Guvern și, în 2016, inclusiv numele președintelui țării. La un al doilea nivel de analiză, acest scrutin decide și orientarea politică a țării: o victorie a formațiunilor proeuropene va consolida integrarea europeană a țării, relația apropiată cu România și va asigura stabilitate. O victorie a formațiunilor cu orientare estică riscă să creeze instabilitate și să blocheze apropierea țării de UE, un proces în care s-au investit mulți ani de muncă și resurse, inclusiv din partea României.

În acest moment, situația este tensionată în R. Moldova, după ce unul dintre partidele susținute de Moscova, Partidul Patria, condus de Renato Usatîi, a fost exclus de la alegeri, pe motiv că ar fi primit finanțare ilegală din afara țării. Sâmbătă, Curtea Supremă este așteptată să dea o decizie definitivă în acest sens, însă Usatîi a plecat deja din țară.

Dincolo de Patria, există îngrijorări că și socialiștii din PSRM vor fi încadrați în ajunul alegerilor drept bloc electoral, nu partid, ceea ce crește pragul electoral de la 6% la 9%.

Există îngrijorări ca aceste schimbări ale regulilor electorale în ultimele zile de campanie și în detrimentul partidelor de orientare estică să genereze proteste violente în R. Moldova.