Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, că nu poate spune public exact cum vor răspunde aliaţii la un eventual atac nuclear al Rusiei în Ucraina, dar a subliniat că un astfel de gest din partea Moscovei ar depăși cea mai clară linie roșie, iar consecinţele vor fi severe.
„Vor fi consecinţe severe dacă Rusia utilizează arme nucleare, orice fel de arme nucleare împotriva Ucrainei”, a declarat Stoltenberg la conferinţa de presă de după reuniunea miniştrilor apărării.
O lovitură nucleară din partea Rusiei ar declanșa „aproape sigur” un „răspuns fizic” din partea aliaților Ucrainei și potențial din partea NATO, a afirmat miercuri un oficial de rang înalt din cadrul NATO, potrivit unui purtător de cuvânt al Alianței
„Nu voi spune exact cum vom răspunde, dar asta va schimba fundamental natura conflictului. Înseamnă că o linie foarte importantă a fost încălcată”, a adăugat el.
„Circumstanţele în care NATO ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare sunt extrem de îndepărtate”, a declarat totuşi secretarul general al NATO.
Totodată, Stoltenberg a precizat că scopul fundamental al mijloacelor nucleare de descurajare ale NATO este menţinerea păcii şi prevenirea coerciţiei împotriva aliaţilor.
NATO va sprijini Ucraina cât este nevoie, iar în cel mai nou pachet de ajutor oferit Kievului va include sisteme de bruiaj împotriva dronelor kamikaze rusești și ucrainene. De asemenea, Alianța va continua să livreze și mai multă muniție și echipamente militare, dar și ajutoare pentru protecția civililor și a infrastructurii.
Liderul de la Casa Albă a avertizat că omenirea se află pentru prima dată de la sfârşitul războiului rece în faţa riscului unui „Armaghedon” nuclear, adică apocalipsa nucleară, amintind de situaţia din timpul Crizei Rachetelor din Cuba în anul 1962, însă în acest moment nu crede că Putin ar apăsa butonul nuclear.
Sursa: Agerpres