Cum vor chinezii să combată poluarea
Institutul Municipal pentru Planificare și Arhitectură din Beijing studiază planul de creare a șase canale de vânt în patru zone diferite ale marelui oraș și urmează să-și publice concluziile înainte de sfârșitul acestui an. Proiectul are în vedere și limitarea înălțimii clădirilor, precum și diminuarea densității construcțiilor astfel încât să se realizeze mai ușor mișcarea maselor de aer.
Aceste măsuri sunt extrem de necesare în contextul în care poluarea atmosferică din Beijing atinge de mai multă vreme un nivel periculos.
De exemplu, joi, concentrația de particule PM 2,5 — cele mai mici și mai periculoase întrucât pătrund cel mai ușor în plămâni — a fost de 475 micrograme pe metru cub, în timp ce limita maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de numai 10 micrograme pe metru cub. Prin urmare, au fost din nou anunțate coduri de alertă după ce mai multe zile din noiembrie cerul orașului a fost curat, în perioada în care la Beijing s-a desfășurat summitul Forumului de Cooperare Asia-Pacific, scrie Agerpres.
Pentru a îndepărta smogul pe durata reuniunii, la care au participat, printre alții, președinții SUA și ai Rusiei, s-a oprit activitatea a 10.000 de fabrici, s-a limitat producția la alte 39.000 și s-au retras din circulație 11,7 milioane de vehicule. Imediat ce viața din Beijing și-a reluat ritmul obișnuit, poluarea extremă a redevenit o problemă.