Cum vrea Silvio Berlusconi să scape de pedeapsa de 4 ani de închisoare

Cum vrea Silvio Berlusconi să scape de pedeapsa de 4 ani de închisoare
Publicat: 05/08/2013, 09:28
Actualizat: 29/03/2019, 11:04

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Mediaset, va cere grațierea președintelui Giorgio Napolitano, apropiații lui argumentând că doar așa se poate „restabili democrația” în Italia, scrie Corriere della Sera.

Liderii grupurilor PdL din Senat și Camera Deputaților, Renato Schifani și Renato Brunetta, au anunțat că vor adresa președintelui Giorgio Napolitano o cerere de grațiere a lui Berlusconi, „pentru restabilirea democrației în Italia”. Solicitarea va fi depusă luni, când președintele revine din concediu.

„Vom acționa rapid, pentru redarea, conform Constituției, a libertății și democrației care au fost afectate de această sentință”, a declarat Schifani, liderului grupului Partidului Poporul Libertății (PdL) din Senatul italian.

„Dacă solicitarea de grațiere nu va primi un răspuns afirmativ, știm toți ce trebuie să facem: să apărăm democrația din Italia”, a spus, la rândul său, Renato Brunetta, liderul grupului deputaților PdL.

Miniștrii și parlamentarii care fac parte din partidul lui Silvio Berlusconi avertizează că sunt pregătiți să demisioneze în semn de protest față de condamnarea definitivă a fostului premier, care solicită reformarea justiției, amenințând cu alegeri anticipate. „Este o sentință fără fundament. Spre mine s-a aruncat doar cu noroi”, a declarat Berlusconi vineri după-amiază, conform Corriere della Sera.

Berlusconi, președintele Partidului Poporul Libertății (PdL, de centru-dreapta), a organizat o reuniune cu colegii parlamentari, cerând reformarea justiției pentru a se evita condamnări precum cea care îl vizează. „Altfel, vom cere organizarea de alegeri anticipate și vom învinge. Nu ne putem sustrage de la obligația reformării justiției”, a avertizat Berlusconi, care, conform legii, nu va avea voie să candideze timp de șase ani după o condamnare definitivă.

Condamnarea lui Berlusconi riscă să genereze o criză politică de proporții, în contextul în care Guvernul condus de Enrico Letta este susținut atât de Partidul Democrat (de stânga), cât și de formațiunea lui Berlusconi, PdL.

Liderii grupurilor PdL din Senat și Camera Deputaților, Renato Schifani și Renato Brunetta, au avertizat că vor merge la Președinție pentru a prezenta demisiile tuturor membrilor formațiunii care dețin funcții guvernamentale sau locuri în Parlament. La rândul său, secretarul general al PdL, Angelino Alfano, care este și ministru de Interne în Guvernul de uniune dreapta-stânga condus de Enrico Letta, a declarat după reuniune: „Suntem pregătiți să demisionăm pentru a ne apăra idealul”.

Procuratura din Milano a emis vineri ordonanța de executare a pedepsei de către Silvio Berlusconi, care trebuie să ispășească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunității, după o procedură complicată. Potrivit Corriere della Sera, Procuratura din Milano a emis ordonanța de punere în aplicare a condamnării confirmată joi de Curtea de Casație. Silvio Berlusconi, 76 de ani, fusese condamnat în prima instanță și în apel la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, cu o interdicție de cinci ani privind deținerea de funcții publice. Pedeapsa de condamnare la închisoare a fost confirmată de instanța supremă, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sancțiunii suplimentare, cea de interzicere a funcțiilor publice. În privința condamnării la închisoare, trei din cei patru ani beneficiază de o amnistie, astfel că Berlusconi ar avea de executat doar un an de închisoare. Însă fostul premier italian ar putea fi plasat în arest la domiciliu sau ar putea efectua muncă în folosul comunității.

Avocații fostului premier italian vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a stabili măsurile alternative închisorii. În practică, opțiunea avocaților apărării va putea fi anunțată până pe 16 septembrie, dat fiind că va fi și o perioadă de vacanță. Avocații vor trebui să propună arestul la domiciliu sau munca în folosul comunității.

Vineri, Procuratura a trimis și Senatului mandatul de punere în aplicare a sentinței, în conformitate cu Legea pentru combaterea corupției, care prevede ca, în cazul unei condamnări definitive, demiterea din funcție să fie validată de Camera parlamentară din care face parte persoana condamnată. Comisia pentru imunitate a Senatului se va reuni săptămâna viitoare pentru a lua o decizie în cazul lui Berlusconi. Ulterior, va avea loc vot secret în plenul Senatului.

Cazul se referă la achiziționarea de către trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox. Trustul Mediaset, aparținând familiei lui Silvio Berlusconi, a fost găsit vinovat că a cumpărat drepturi de difuzare, în intervalul 1995 – 1998, la prețuri majorate intenționat, prin intermediul unor companii offshore, în scopul comiterii unor fraude fiscale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un avion Ryanair a luat foc înainte de decolarea de pe un aeroport din Italia
Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit după 8 ani de relaţie ! Avem...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Cum am putea ajunge iar la tăieri de salarii si pensii. Expert român din Elveția:...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
O tânără își dorea șase intervenții estetice, iar chirurgul găsit online i le-a făcut pe...
O femeie din Hunedoara a mințit că a fost violată, pentru a-i ascunde soțului că...
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total...
Andreea Berecleanu, secretul unei forme fizice de invidiat: "Știți ce beau în fiecare dimineață?"
Descinderi în forţă la clanurile din Ţăndărei. Mascaţii au săltat zeci de indivizi care îşi dispută...
O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a...
Pensionarii care pot ieși cu 11 ani mai devreme la pensie. Ce acte sunt necesare...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Ce riști dacă nu plătești amenda de circulație?
Armata israeliană afirmă că l-a ucis pe şeful guvernului Hamas din Fâşia Gaza, Rawhi Mushtaha
Orașul PUS la PĂMÂNT de ROMANI și BLESTEMAT timp de 170 de ani
Când vine marele cutremur. Cum se pregătește România: Sunt mai greu de pus în practică.
Procuror și inculpat, îndrăgostiți lulea. A arestat-o, dar vrea s-o ia de nevastă
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Cu cât vinde Gabriela Cristea celebra ciocolata Dubai. “Exact cât să mănânci o dată sau...
Motivul pentru care Ștefan Bănică Jr. i-a spus fiului său, Radu Ștefan, să nu se...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Iată cum un buștean vechi de 4 milenii ar putea salva planeta!