Curtea de Conturi din FRANȚA avertizează asupra situației financiare /Moscovici: Nu trebuie excluse ”pârghiile fiscale”

Publicat: 15 07. 2024, 18:17

This browser does not support the video element.

Situația finanțelor publice din Franța este ”îngrijorătoare”, iar obiectivele fixate de Administrația Emmanuel Macron sunt ”puțin realiste”, avertizează Curtea de Conturi, președintele instituției, Pierre Moscovici, cerând reducerea deficitului bugetar și a datoriei suverane, fără interzicerea ”pârghiilor fiscale”.

”Situația este îngrijorătoare. Traiectoria lipsită de ambiție în materie de reducere a deficitului și a datoriei publice ridică probleme de credibilitate. Obiectivele sunt doar puțin realiste și se bazează pe presupuneri de creștere economică”, arată raportul Curții de Conturi, citat de publicația La Tribune.

Pierre Moscovici, președintele Curții de Conturi, a cerut acțiuni imediate pentru reducerea deficitului și a datoriei suverane.

”Aș profita de acest raport pentru a lansa un apel adresat forțelor politice. Aș spune că, sigur că este un impas politic din care trebuie să ieșim, nu este simplu. Eu mai asistat la o astfel de situație în alte vremuri, este o situație foarte complicată, dar oricine va guverna mâine Franța, viitorul guvern va trebui să se ocupe de situația finanțelor publice. Va trebui să reducă gradul de îndatorare suverană, datoria publică este de 3.100 de miliarde de euro, probabil va ajunge la 3.600 de miliarde de euro în 2027. Deja plătim anual 50 de miliarde de euro pentru a o rambursa, vom plăti 80 de miliarde pentru a o rambursa în 2027. Acest lucru înseamnă că există marjă de manevră pentru a face restul lucrurilor: educație, justiție, securitate și finanțarea tranziției ecologice”, a afirmat Pierre Moscovici, potrivit postului France Inter.

Președintele Curții de Conturi a atras atenția că trebuie evitate acțiunile care ar afecta creșterea economică, dar a propus modificări fiscale.

”Nu trebuie să facem nimic care să compromită creșterea economică. Acest lucru este fundamental. În al doilea rând, este vorba de fiscalitate. Nu este interzis în democrație să utilizăm pârghiile fiscale”, a subliniat el.

Foto: Profimedia

Citește și:

Atacul contra lui Trump, moment CRUCIAL în campania electorală /Fostul președinte va profita la nivel de imagine, dar e necesară reducerea tensiunilor